Kaczynski: Oroszországból érkezett kibertámadás vezető lengyel politikusok ellen

2021. június 18. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyel miniszterek és a törvényhozás különféle szereplőinek privát levelezését törték fel hekkerek júniusban, mostanra pedig kiderült, hogy a támadásokat Oroszország területéről hajtották végre – írja a Reuters.

Ezt Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes jelentette be közleményben. „A saját és a szövetségeseink titkosszolgálatainak elemzése alapján tisztán kijelenthető, hogy a kibertámadást Oroszország területéről hajtották végre. Nagyszabású akcióról van szó” – állt a közleményben.

A támadások után megkaparintott privát leveleket Telegramon, egy titkosított közösségi médiás felületen hozták nyilvánosságra a támadók. A feltört postafiókok között volt Michal Dworczyké is, aki Mateusz Morawiecki miniszterelnök legfőbb segítője.

„Jelenleg nem tudom megmondani, hogy mikor törték fel a fiókomat, de szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy nem használtam arra, hogy olyan információkat továbbítsak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek” – mondta múlt héten Dworczyk a támadásról.

Az ellenzék azért kritizálta a kormányt, mert a tagjai a privát levelezéseiket is használták arra, hogy hivatalos információkat küldjenek.

Oroszország az utóbbi hónapokban sokadszor kerül elő kibertámadásos eseteknél. Korábban, amikor az USA a történetének legnagyobb hasonló támadását szenvedte el, akkor azt mondták, hogy elítélik a kiberbűnözést, és nem is hajtanának végre ilyen akciót. Ezt arra reagálva közölte Oroszország, hogy az USA arra jutott, hogy az országot ért támadásnak Oroszországhoz lesz köze, és jelentések szerint felmerült a válaszcsapás lehetősége.

Szintén Oroszországhoz volt köthető a norvég parlament tavaly augusztusi megtámadása, illetve olyan is előfordult már, hogy orosz hekkerek magyar szervereket felhasználva hajtottak végre támadást különféle célpontok ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!