Több macska is megbetegedett egy ritka kórban Nagy-Britanniában, eledeleket vontak ki a forgalomból

2021. június 17. – 09:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy száraz macskaeledeltől több tucat macska súlyosan megbetegedett Nagy-Britanniában. A Fold Hill Foods nevű cég által gyártott eledelt fogyasztó háziállaltoknál jelentősen megnőtt egy ritka csontvelőbetegség előfordulása – írja a BBC.

A Fold Hill Foods és az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal szerint lehetséges, hogy kapcsolat van a termékük és a pancytopenia nevű csontvelőbetegség között. A Royal Veterinary College szerint Nagy-Britanniában megugrott a pancytopenia eseteinek száma. Az ettől a betegségtől szenvedő macskák vérsejtszámának szintje gyorsan csökken, ami más súlyos betegségekhez és gyakran halálhoz vezet.

„Általában évente egy ilyen esettel találkozunk, de az elmúlt négy hétben már tíz macskát láttunk súlyos pancytopeniával” – mondta Dr. Barbara Glanemann, a Royal Veterinary College kisállatgyógyászatért felelős oktatója. A főiskola összesen 40-50 megbetegedett macskáról tud országszerte. Néhány állat egy időben, ugyanabban a háztartásban lett rosszul.

A Fold Hill Foods közölte, hogy a Sainsbury's által forgalmazott Hypoallergenic Recipe termékcsalád és a Pets at Home által forgalmazott Ava termékcsalád több termékét visszahívják. Az Amazon és más állateledel-kereskedések által forgalmazott Applaws termékek szintén veszélyesek lehetnek. Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal közölte, hogy az érintett termékeket árusító kiskereskedők pénztárainál és az internetes oldalaikon figyelmeztetéseket helyeznek el.

„Ez egy elővigyázatossági intézkedés, amíg további vizsgálatokat végeznek. Szorosan együttműködünk a kormányhivatallal és a Royal Veterinary College-dzsel az okok megállapítása érdekében” – mondta a Pets at Home szóvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!