Véget érni látszik az USA és az EU közötti kereskedelmi huzavona Biden brüsszeli látogatása után

2021. június 16. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőtt szerdán tárgyalóasztalhoz ült volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Joe Biden amerikai elnök EU-s vezetőkkel egyeztetett Brüsszelben. A keddi tárgyalás eredményesnek bizonyult, rendeződni látszik ugyanis a Donald Trump elnöksége alatt elmérgesedő kereskedelmi helyzet.

A két gazdasági nagyhatalomnak sikerült rendeznie az Airbus és a Boeing vállalatoknak nyújtott támogatásokról szóló, közel két évtizede húzódó kereskedelmi vitát. Ez komoly lépés a transzatlanti kapcsolatok javításában, a jó transzatlanti kapcsolatokra pedig szükség van, mivel mindkét fél igyekszik ellensúlyozni Kína növekvő gazdasági befolyását.

A vita 2004-re nyúlik vissza, amikor az uniós hatóságok szerint a Boeing 19 milliárd dollárnyi tisztességtelen támogatást kapott az USA-ban. Az Egyesült Államok még abban az évben hasonló keresetet nyújtott be az Airbusnak nyújtott európai támogatások miatt.

A viszály akkor eszkalálódott, amikor a Trump-kormányzat vámokat vetett ki európai árukra, köztük parmezán sajtra, francia borra, skót és ír whiskyre. Az Európai Unió viszont vámokat vetett ki amerikai árukra, például borra, sajtra és bőröndökre.

Trump elnöksége alatt az USA és az EU acél- és alumíniumipari vámokat is kivetett egymásra. Kedden viszont ezügyben is sikerült megállapodnia a feleknek. Az EU bejelentette, hogy hat hónapra feloldják az amerikai acélra és alumíniumra kivetett vámokat. Az amerikai fél egyelőre nem tette meg ezt, azonban rövid időn belül erre is sor kerül majd a várakozások szerint.

Mielőtt kedden tárgyalóasztalhoz ültek volna a felek, az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy „Amerika visszatért. Az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy nagyszerű kapcsolatai legyenek a NATO-val és az EU-val”.

„Nekem egészen más a véleményem, mint az elődömnek”

– tette hozzá Biden. Üzenetét üdvözölték vendéglátói, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!