Észtország és Litvánia szerint orosz harci repülőgépek sértették meg légterüket

2021. június 16. – 20:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észtország és Litvánia is orosz harci repülőgépek légtérsértéséről számolt be szerdán, írja az MTI.

Az észt hadsereg közölte, hogy az orosz légierő két Szu-35S típusú nehéz vadászbombázó repülőgépe sértette meg a balti állam légterét. Az eset miatt bekérették a tallinni orosz nagykövetség ügyvivőjét, és jegyzékben tiltakoztak a történtek ellen.

Úgy tudni, idén már negyedszer sértették meg orosz repülőgépek az észt légteret. Litvánia a nap folyamán szintén beszámolt arról, hogy két orosz repülőgép hatolt be jogosulatlanul a légterébe. A vilniusi külügyminisztérium is bekérette az ottani orosz nagykövetség egyik diplomatáját szintén jegyzékben tiltakozva nála a történtek miatt. A két incidens kedd reggel történt.

Az észt közlések szerint a két vadászgép nem kapcsolta be az elektronikus azonosító rendszerét és nem továbbította repülési tervét sem. Az orosz pilóták nem vették fel a kapcsolatot a repülésirányítással sem a kevesebb mint egy percig tartó légtérsértés során.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter szerint a légtérsértések kapcsolatban állhatnak az évente megrendezett, BALTOPS fedőnevű NATO hadgyakorlattal, amely jelenleg a Balti-tengeren tart még péntekig – közölte a BNS helyi hírügynökség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!