Hatvan rendőr megsebesült, berlini házfoglalók kövekkel dobálták őket

2021. június 16. – 21:25

frissítve

Hatvan rendőr megsebesült, berlini házfoglalók kövekkel dobálták őket
Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Berlin Friedrichshain negyedében mintegy hatvan rendőr sérült meg, amikor szerda reggel megpróbáltak átvizsgálni egy házfoglalók által elfoglalt épületet a Rigaer Straßén. A lakók a 94. szám alatti háznál barikádokat emeltek és gyújtottak fel, a hatóságok tagjait pedig kövekkel dobálták meg – írja a Berliner Morgenpost.

A konfliktus egy tűzvédelmi átvizsgálás miatt tört ki a házat elfoglaló szélsőbaloldali csoportok és a katasztrófavédelem tagjai, valamint a helyszínt biztosító néhány rendőr között. „A bevetési egységeket tömegesen támadták, az utcán és a háztetőkről kövekkel dobálták őket” – mondta a rendőrség egyik szóvivője. A rendőrség szerint 200 csuklyás emberrel álltak szemben, ezért szerda délben mintegy 200 rendőr vonult az épülethez, ahol aztán több házfoglalót is letartóztattak. Még egy rendőrségi helikopter is körözött a városrész fölött. A rendőrség hatvan sérültről számolt be a Twitteren.

Az égő barikádokat vízagyúval oltották el, a környéket füstfelhő lepte el. A helyzet nem sokkal 12 óra után normalizálódott, és megkezdték a barikádok eltakarítását. A rendőrség nem számít további zavargásokra, így csütörtökre virradóan helyreállhat a rend a környéken.

A Rigaer Straße 2021. június 16-án, Berlinben – Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters
A Rigaer Straße 2021. június 16-án, Berlinben – Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

Berlin szociáldemokrata polgármestere, Michael Müller azt nyilatkozta: „A Rigaer Strasse-i események ismét megmutatták, hogy mire képesek a helyi erőszaktevők. Itt nem arról a politikai célról van szó, hogy megvédjék a szegények lakhatást a városban, hanem kőkemény egoizmusról, ami minden szabályon és normán kívül helyezi magát, túszul ejti az egész környéket, és megvet mindenféle jogállamiságot.” Az SPD-s Franziska Giffey azt írta a Facebookon: „Aki a tűzvizsgálatnak úgy áll ellen, hogy felgyújt dolgokat, köveket dobál és megsebesíti a mentőszolgálat munkatársait, az csakis kemény fellépést érdemel.”

A Friedrichshain negyed az elmúlt években gyors dzsentrifikáción ment keresztül, a régi lakások helyett újak épültek, a szegényebb társadalmi rétegek tagjai pedig egyre jobban kiszorulnak a városrészből. A Rigaer Straße 94. szám alatti házat már korábban, 2016-ban is megpróbálták kiüríttetni, de annak is zavargás lett a vége, 123 rendőr sebesült meg. Tavaly októberben a berlini rendőrség mintegy 50 lakót költöztetett ki a Liebig Starße 34. alatti házból, amely 1999 óta egy „anarchista-queer-feminista” közösségnek adott otthont – írja a BBC.

A berlini fal 1989-es leomlása után sok diák, fiatal és radikális anarchista költözött a város keleti részein található elhagyatott épületekbe.

Frissítés: A történtek után a Rigaer Straße 94. lakói közleményt adtak ki, amelyben azt írják, hogy 2020 novembere óta már többször végeztek tűzvédelmi felmérést a házban, és a hiányosságokat azóta már saját maguk kijavították. Szerintük a berlini szenátuson múlik, hogy ezt nem fogadták el, és úgy látják, a városvezetés csak ürügyként hivatkozik a ház lakóinak és szomszédaiknak biztonságára. „Ha tehát a politikusok úgy döntenek, hogy megrohamozzák az épületet, akkor úgy járnak, ahogyan azt már előre megjósoltuk. Ebben az esetben meg fogjuk védeni magunkat az ellen, hogy a zsaruk mindent tönkretegyenek, hogy aztán lakhatatlanná nyilváníthassák a házunkat” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!