Oroszországnak és az USA-nak is több nukleáris robbanófeje lett egy év alatt

2021. június 14. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 2020-ban tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak fejlesztették fegyverarzenáljukat, és folytatták modernizációs programjaikat, írja éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet, a SIPRI.

Az intézet becslése szerint az év elején 13 080 nukleáris robbanófej volt a világon, vagyis 320-szal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az 1950-es évek vége óta nem volt ilyen kevés. Ha országokra bontjuk le, akkor ezeknek több mint 90 százaléka továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország birtokában van, a maradék Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Pakisztán, India, Izrael és Észak-Korea között oszlik meg.

A SIPRI szerint az elmúlt évben több lett az olyan nukleáris robbanófej, amik rakétára vannak szerelve, vagy aktív támaszponton tárolják őket. Ennek oka szerintük az, hogy az atomhatalmak katonai stratégiájában nőtt a nukleáris fegyverek fontossága. A bevetésre alkalmas nukleáris robbanófejek száma 3720-ról 3825-re nőtt egy év alatt számításaik szerint, és ezek közül körülbelül 2000 „magas készültségi állapotban van”, ami azt jelenti, hogy a rakéta néhány perc alatt elindítható. Az Egyesült Államok és Oroszország 50-50-nel növelte az ilyenek számát, de növelte valamennyivel Nagy-Britannia és Franciaország is.

Mégis a helyzetet stabilizálja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország az év elején öt évvel meghosszabbította a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START szerződést. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!