Különleges Pulitzer-díjat kapott a George Floyd megölését levideózó amerikai fiatal

2021. június 12. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pulitzer-díj említést kapott Darnella Frazier, aki 2020 májusában levideózta, ahogy Derek Chauvin akkori rendőr megöli George Floydot – olvasható a Pulitzer-díj oldalán. A hivatalos indoklás szerint azért kapta, mert a gyilkosságot dokumentáló videója indította el világszerte a rendőri erőszak ellenes tüntetések újabb hullámát, ezzel kiemelve a helyiek szerepét az újságírók igazság iránti küldetésében.

Ez nem olyan, mint egy Pulitzer-díj, ilyen különleges említést csak akkor adnak, ha indokoltnak látják, nem osztják ki minden évben. Kapott korábban például Aretha Franklin a zenébe fektetett több évtizedes munkásságáért, Bob Dylan a popzenei munkásságáért és Art Spiegelman a Maus című képregényéért.

Frazier az unokatestvérével sétálgatott Minnesotában, mikor látta, hogy Chauvin Floyd nyakán térdel, és hallotta, hogy a férfi azt próbálja mondani, hogy nem kap levegőt. Az esetet levideózta, feltöltötte a Facebookra, így már több millióan láthatták, és fontos szerepet játszott Chauvin tárgyalásán is.

A Star Tribune szerint ez volt az első eset, hogy egy fehér rendőr börtönbe került egy fekete személy intézkedés közben való meggyilkolásáért. A Tribune is kapott egy Pulitzer-díjat, méghozzá azért, ahogyan a Floyd halála körüli és utáni eseményeket megírták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!