Boris Johnson: Felüdülés Joe Bidennel dolgozni

2021. június 10. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden csütörtökön, egyhetes európai látogatása első fontosabb állomásaként Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt Cornwallban. Az egyeztetésen, melyen a két vezető mellett a két ország kormányának számos tagja részt vett, Biden és Johnson hitet tett a két ország politikai kapcsolatainak szorosabbra fűzése mellett.

A több mint kétórás találkozóról egyelőre nem sok részlet került nyilvánosságra, azt azonban bejelentették, hogy a két ország megállapodott egy új Atlanti Chartáról. Az eredeti dokumentumot nyolcvan éve írta alá Winston Churchill és Franklin D. Roosevelt.

Az 1941-ben aláírt charta a demokrácia és a szólásszabadság értékeit, valamint a náci totalitarizmussal szembeni ellenállást hirdette, és közvetlenül vezetett az olyan háború utáni intézmények létrehozásához, mint az ENSZ és a NATO.

Az új Atlanti Charta elődjéhez hasonlóan nyolc pontban foglalja össze a két nagyhatalom állásfoglalását. A két állam egyebek mellett hitet tesz amellett, hogy

„megvédik a demokrácia és a nyitott társadalmak elveit, értékeit és intézményeit, […] kiállnak az átláthatóság mellett, fenntartják a jogállamiságot, és támogatják a civil társadalmat és a független médiát”.

Ezenkívül a hetedik pontként belekerült a dokumentumba az is, hogy a világnak „sürgősen és ambiciózusan kell cselekednie az éghajlati válság kezelése, a biológiai sokféleség védelme és a természet fenntartása érdekében”, amit a két ország prioritásként fog kezelni minden minden nemzetközi fellépésük során. A teljes dokumentumot itt lehet elolvasni angolul.

A találkozó után nem tartottak nagy bejelentést, vagy nagyszabású sajtótájékoztatót, azonban egymástól függetlenül mindkét vezető váltott néhány szót a média képviselőivel. Boris Johnson arról beszélt, hogy felüdülés együtt dolgozni a Biden-kormányzattal. A brit miniszterelnök üdvözölte, hogy az amerikaiak mennyi mindenben szeretnének együtt dolgozni a britekkel, a NATO-tól a klímaváltozás elleni küzdelemig, mely témákban igencsak eltérnek Joe Biden nézetei elődjétől.

Az amerikai elnök a találkozó után annak apropóján állt az újságírók elé, hogy hivatalosan is bejelentse, hogy az Egyesült Államok 500 millió adag vakcinát vásárol a Pfizertől, amit aztán eladományoznak annak a száz országnak, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk. Biden természetesen ejtett a néhány szót a Johnsonnal való találkozójáról is, amit „nagyon produktívnak” nevezett, és ami szerinte megerősítette a két ország között speciális kapcsolatot.

Joe Biden szerdán érkezett Európába és összesen egy hetet marad majd. Az amerikai elnöknek ez az első külföldi útja januári beiktatása óta. Biden pénteken és szombaton a G7-csúcson vesz majd részt az Egyesült Királyságban Boris Johnson, Justint Trudeau, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mario Draghi, Szuga Josihide és Ursula von der Leyen társaságában. A csúcstalálkozót követően az elnök vasárnap Windsorba látogat majd, ahol II. Erzsébet királynő fogja fogadni, mielőtt tovább utazik Brüsszelbe.

Hétfőn a belga fővárosban a 2018 óta megrendezett első NATO-csúcstalálkozón vesz majd részt, illetve külön fog tárgyalni Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Kedden USA-EU csúcsot tartanak majd, ahol egyebek mellett a Trump által bevezetett vas és alumínium vámokról, valamint technológiai együttműködésekről lesz szó. Az egyhetes látogatást a genfi Biden-Putyin csúcs koronázza majd szerdán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!