Félmilliárd Pfizert ad az Egyesült Államok száz országnak

2021. június 09. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

500 millió dózis Pfizer–BioNTech-vakcinát készül adni az Egyesült Államok a világ száz országának – értesült a New York Times.

A lap szerint ezt Joe Biden csütörtökön jelenti be hivatalosan. Az Egyesült Államok elnöke egyelőre annyit mondott el – mielőtt repülőre szállt volna, a G7 Egyesült Királyságban tartandó csúcsára –, hogy van már terve.

A terv szerint idén 200, jövőre 300 millió dózist osztanának szét a világban, a Pfizer–BioNTech Egyesült Államokban legyártott vakcináiból, amelyekért az állam önköltségi árat fizetne. Az Egyesült Államok ezenfelül további 300 millió adag vakcina beszerzéséről is döntött, a Pfizer–BioNTech így összesen 800 millió adagot ad el az USA állami megrendelései alapján.

Korábban már érte vád az Egyesült Államokat, hogy kizárólag a hazai oltási program teljesítését tartja szem előtt, tekintet nélkül a legnehezebb helyzetben lévő országokra, noha a vírus legyőzése globális érdek.

Eddig 25 millió adag oltóanyagot osztott szét a karibi térségben, Délkelet-Ázsiában, Afrikában és a Gázai övezetben, valamint Ciszjordániában.

Az 500 millió tehát jóval több, mint az eddig nyújtott amerikai segítség, ám töredéke annak a 11 milliárdnak, amely az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint kellene a bolygó lakosságának megfelelő mértékű beoltásához a koronavírus legyőzésére.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass