65 év után sikerült azonosítani egy kettős gyilkosság elkövetőjét Amerikában

2021. június 10. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 1956-os kettős gyilkosságot oldottak meg Amerikában DNS-bizonyíték segítségével, írja az MTI. A nyomozók szerint ez lehet a legrégebbi bűnügy, amelyet DNS-technikával feltártak.

A 16 éves Patricia Kalitzkét és 18 éves barátját, Lloyd Duane Bogle-t a fiú kocsijában találták meg. A két fiatalt fejbe lőtték, a nyomozók pedig évtizedekig nem jöttek rá, ki követhette el a gyilkosságot.

A gyanúsított DNS-profilját 2001-ben állították fel a Kalitzke boncolása nyomán megőrzött törvényszéki orvosszakértői bizonyítékok alapján, mondta Joe Kadner, a montanai Cascade megye seriffhivatalának főnyomozója. A DNS-t összevetették a kereskedelmi adatbázisokban található összes DNS-sel.

Mint kiderült, az elkövető Kenneth Gould volt, aki Kalitzke közelében nőtt fel. A nyomozók ezután felállítottak visszamenőleg, majd előre is egy családfát, hogy feltárják a Gouldhoz vezető utat. A férfi azonban 2007-ben meghalt, és mivel elhamvasztották, DNS-ét a nyomozók nem tudták összevetni a gyilkoséval.

A rendőrök azonban megtalálták két gyermekét, akiktől DNS-mintát vettek. Ezek megegyeztek az 1956-ban gyűjtött bizonyítékokkal. Kadner szerint ez lehet a legrégebbi bűnügy, amelyet ilyen részletes genetikai profilozással megoldottak. Azt továbbra sem tudni, mi állt a gyilkosság hátterében.

Amerikában nemrég hasonlóan DNS-alapon oldottak meg egy bűntényt közel 50 év után: ebben az ügyben a most 76 éves, minnesotai férfit gyanúsították azzal, hogy 1972-ben halálra késelte a 15 éves, naperville-i Julie Ann Hansont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!