Biden jövő héten találkozik Putyinnal, a nyáron pedig vendégül látja az ukrán elnököt a Fehér Házban

2021. június 7. – 23:54

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és meghívta őt nyárra, egy személyes találkozóra az Egyesült Államokba – írja Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának bejelentése alapján az MTI.

Ahogy korábban írtuk, Biden – aki a hónap közepén, Svájcban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Zelenszkijt: azt mondta, hogy határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett.

„Biden azt is elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy várja, hogy idén nyáron vendégül láthassa a washingtoni Fehér Házban, miután visszatér Európából”

– tette hozzá Sullivan.

Az amerikai elnök a tervek szerint szerdán Európába utazik. Hivatalba lépése óta ez lesz az első külföldi útja. Péntektől a délnyugat-angliai Cornwallban, Carbis Bay városában részt vesz a (G7) háromnapos csúcstalálkozóján, majd ellátogat a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i találkozójára Brüsszelbe, végül pedig Genfbe utazik, ahol négyszemközt találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szakértők szerint a hétfői telefonhívással és Zelenszkij meghívásával az volt a Fehér Ház célja, hogy még a genfi találkozó előtt demonstrálja Ukrajna támogatását, és jelezze, hogy Biden Putyinnal folytatandó megbeszélésekor meg fogja védeni a kelet-európai államot.

Zelenszkij szerint Biden hibázott, amikor a múlt hónapban bejelentette, hogy az Egyesült Államok inkább a szövetségeseit támogatja, ezért lemond az Északi Áramlat-2 gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókról. A CNN szerint végül csak a projekt kisebb befolyású résztvevőire szabtak ki szankciókat.

Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart. A mintegy 1200 kilométer hosszú új vezeték befejezéséhez még 80 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket. Kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

Sullivan azt is bejelentette, hogy Joe Biden a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó keretében várhatóan találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is. A tárgyalásokon szó lesz majd Szíriáról és Afganisztánról, valamint arról, hogy „miként lehetne kezelni Washington és Ankara néhány nézeteltérését”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!