Oroszország hivatalosan is felmondta a Nyitott Égbolt szerződést

2021. június 7. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország felmondja a Nyitott Égbolt szerződést, írja az MTI. Az Amerikai Egyesült Államok még tavaly novemberben, Donald Trump elnöksége alatt jelentette be, hogy kilép az egyik legfontosabb fegyverzetellenőrzési egyezményből. Május végén az is kiszivárgott, hogy utódja, Joe Biden sem hajlik a visszalépésre.

Az USA kilépése után az oroszoknak a NATO többi tagjával már nem volt értelme fenntartania a szerződést, mert az európai államok nem adtak garanciát arra, hogy adataikat nem adják át az Egyesült Államoknak.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt szerződés lényege, hogy a csatlakozott országok engedélyezik a többiek számára, hogy fegyvertelen felderítő gépeik ellenőrző repüléseket hajtsanak végre a többi fél területe fölött.

A szerződés rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtizedben több mint 1500 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. A szerződéshez 34 európai és észak-amerikai állam csatlakozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!