Súlyos tengeri tragédia: Törökország nyálat gyűjt

2021. június 06. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A ragacsos, takonyszerű képződmény veszélyezteti a halászatot és a Márvány-tenger állatfajait.

Mi magyarok úgy szoktunk fogalmazni, hogy „rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra”. nem csodálkoznánk, ha Törökországban inkább a „ráfázott, mint márvány a takonyra” szólás terjedne el. Az elmúlt napokban ugyanis borzalmas pusztítást végez a Márvány-tengeren a sea snot, vagyis a gyorsan terjedő tengeri takony.

Ha elképzeljük, vagy egyszerűen előkapjuk Törökország térképét, nyugatról, keletre haladva előbb az Égei-tengert látjuk (görög és török partok között), majd jön a Márvány-tenger, amely nagyrészt Törökország ázsiai és európai részét választja el, végül a Boszporuszon keresztül eljuthatunk a Fekete-tengerig, amely egy izgalmas zónája a világnak, elég, ha az orosz-ukrán konfliktus tengeri mozzanataira, vagy a Krím elfoglalására gondolunk.

A törökök nagy büszkesége, vagyis a Marmara Denizi török beltenger, amelynek partmenti vizeit most soha nem látott nyúlós, ragacsos, takonyszerű, gusztustalan nyálkaréteg lepte el, amelynek felszámolására Törökország sürgős megoldást keres mert a folt máris óriási és egyelőre mintha csak terjedne.

Az okok

A török Felsőoktatási Tanács (YÖK) elnöke, Yekta Sarac vasárnap a Twitteren azt közölte, hogy a jövő héten értékelik ki az ország egyetemei által folytatott vizsgálatokat és a megoldásra vonatkozó javaslatokat – írja az MTI.

A török Éghajlatváltozás és Éghajlatpolitika Kutatási Egyesület elnöke, Baran Bozoglu a Demirören török hírügynökségnek nyilatkozott a ragadós lepel megjelenésének okairól és további kialakulásának megelőzéséről.

Ebben rámutatott:

a nyálka tulajdonképpen tengeri élőlények által termelt szerves anyag, a mostani katasztrofális helyzetért pedig a víz növekvő szennyezettsége és az éghajlatváltozás a felelős.

Hangsúlyozta, hogy a part menti városok, köztük a 16 millió lakosú Isztambul szennyvizét nem tisztítják megfelelően, így a kelleténél több nitrogén és foszfor kerül a tengerekbe, amelyeknek átlaghőmérséklete ráadásul 2,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi években.

Erdogan is fellépett

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, a környezetvédelmi világnapon tartott isztambuli beszédében megfogadta, hogy megszabadítják tengereiket a nyálkától, egyben nyomozást is elrendelt az ügyben.

A nyálka ugyanis nagyon nagy károkat okoz, akadályozza az oxigén lejutását a tengerbe, tönkreteszi a halászhajókat, főleg a motorosokat, mert a műszerekbe is beleeszi magát a ragacs.

A szakértők szerint a nyálkát mindenekelőtt össze kell gyűjteni, majd pedig ha az egyetemek azonosítják, hogy pontosan mely tengeri élőlények okozzák a jelenséget, akkor különféle baktériumokkal már semlegesíteni is képesek lesznek a ragacsos réteget. Erre egy 300 szakemberből álló „nyálkairtó” tudományos csapat is összeállt.

Milyen ez a ragacs?

A nyálkaszerű anyag nagyon vastag, és amíg az algákat tápanyagokkal túlterhelik, nem lesz egykönnyen visszaszorítható. Először 2007-ben jelent meg Törökországban – emlékeztet a BBC, de felfedezték Görögország partjainál, az Égei-tengeren is.

A búvárok most arról számoltak be, hogy a halak és más fajok máris nagy tömegben pusztulnak el fulladás miatt. Bayram Ozturk tengerkutató professzora egyenesen arra figyelmeztetett, hogy több faj, így osztrigák, kagylók, tengeri csillagok is veszélyeztetettek.