Súlyos tengeri tragédia: Törökország nyálat gyűjt

2021. június 6. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A ragacsos, takonyszerű képződmény veszélyezteti a halászatot és a Márvány-tenger állatfajait.

Mi magyarok úgy szoktunk fogalmazni, hogy „rácsapott, mint gyöngytyúk a takonyra”. nem csodálkoznánk, ha Törökországban inkább a „ráfázott, mint márvány a takonyra” szólás terjedne el. Az elmúlt napokban ugyanis borzalmas pusztítást végez a Márvány-tengeren a sea snot, vagyis a gyorsan terjedő tengeri takony.

Ha elképzeljük, vagy egyszerűen előkapjuk Törökország térképét, nyugatról, keletre haladva előbb az Égei-tengert látjuk (görög és török partok között), majd jön a Márvány-tenger, amely nagyrészt Törökország ázsiai és európai részét választja el, végül a Boszporuszon keresztül eljuthatunk a Fekete-tengerig, amely egy izgalmas zónája a világnak, elég, ha az orosz-ukrán konfliktus tengeri mozzanataira, vagy a Krím elfoglalására gondolunk.

A törökök nagy büszkesége, vagyis a Marmara Denizi török beltenger, amelynek partmenti vizeit most soha nem látott nyúlós, ragacsos, takonyszerű, gusztustalan nyálkaréteg lepte el, amelynek felszámolására Törökország sürgős megoldást keres mert a folt máris óriási és egyelőre mintha csak terjedne.

Az okok

A török Felsőoktatási Tanács (YÖK) elnöke, Yekta Sarac vasárnap a Twitteren azt közölte, hogy a jövő héten értékelik ki az ország egyetemei által folytatott vizsgálatokat és a megoldásra vonatkozó javaslatokat – írja az MTI.

A török Éghajlatváltozás és Éghajlatpolitika Kutatási Egyesület elnöke, Baran Bozoglu a Demirören török hírügynökségnek nyilatkozott a ragadós lepel megjelenésének okairól és további kialakulásának megelőzéséről.

Ebben rámutatott:

a nyálka tulajdonképpen tengeri élőlények által termelt szerves anyag, a mostani katasztrofális helyzetért pedig a víz növekvő szennyezettsége és az éghajlatváltozás a felelős.

Hangsúlyozta, hogy a part menti városok, köztük a 16 millió lakosú Isztambul szennyvizét nem tisztítják megfelelően, így a kelleténél több nitrogén és foszfor kerül a tengerekbe, amelyeknek átlaghőmérséklete ráadásul 2,5 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi években.

Erdogan is fellépett

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, a környezetvédelmi világnapon tartott isztambuli beszédében megfogadta, hogy megszabadítják tengereiket a nyálkától, egyben nyomozást is elrendelt az ügyben.

A nyálka ugyanis nagyon nagy károkat okoz, akadályozza az oxigén lejutását a tengerbe, tönkreteszi a halászhajókat, főleg a motorosokat, mert a műszerekbe is beleeszi magát a ragacs.

A szakértők szerint a nyálkát mindenekelőtt össze kell gyűjteni, majd pedig ha az egyetemek azonosítják, hogy pontosan mely tengeri élőlények okozzák a jelenséget, akkor különféle baktériumokkal már semlegesíteni is képesek lesznek a ragacsos réteget. Erre egy 300 szakemberből álló „nyálkairtó” tudományos csapat is összeállt.

Milyen ez a ragacs?

A nyálkaszerű anyag nagyon vastag, és amíg az algákat tápanyagokkal túlterhelik, nem lesz egykönnyen visszaszorítható. Először 2007-ben jelent meg Törökországban – emlékeztet a BBC, de felfedezték Görögország partjainál, az Égei-tengeren is.

A búvárok most arról számoltak be, hogy a halak és más fajok máris nagy tömegben pusztulnak el fulladás miatt. Bayram Ozturk tengerkutató professzora egyenesen arra figyelmeztetett, hogy több faj, így osztrigák, kagylók, tengeri csillagok is veszélyeztetettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!