Jemeni halászok beleztek ki egy bálnát: másfél millió dollárt találtak

2021. június 6. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

35 jemeni halász lett egycsapásra vagyonos ember.

Érdekes sztorinak járt utána a BBC, amit egy videóriportban is bemutatott.

Jemen a világ egyik legszegényebb országa, amelyet folyamatosan polgárháborúk sújtanak. Igazán peches hely, gondoljunk bele, hogy vízhiányos, sivatagos államnak lenni önmagában sem öröm, de ha mindezt úgy teszed, hogy a félszigeteden (Arab-félsziget) mindenki más szupergazdag a szénhidrogén-lelőhelyek miatt (Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait, Bahrein, Omán, az Egyesült Arab Emírségek), akkor végképp kellemetlen az ügy, tényleg úgy érezheted, hogy villog a homlokodon a „loser” felirat.

35 helyi halász azonban most megütötte a főnyereményt. Történt ugyanis, hogy a jemeni partok közelében elpusztult egy ámbrás cet, amelynek a beleiből olyan mennyiségű ámbra került elő, hogy annak értékét 1,5 millió dollárra tette a riport. Nem rossz pénz, és bár 35 felé osztották a halászok, így is jutott belőle házra, autóra, de még a falu szegényeinek és a közösség egészének is.

Az ámbra ugyanis a mai napig az illatszergyártás legnemesebb, legértékesebb anyaga. Az ámbrát vagy felöklendezik magukból a cetek, vagy az elhullott, levadászott állatok tetemeiből nyerhető ki. Mivel egy cetnél minden nagy, még az okádéka is az, itt viszont igen nagy öröm az egykilós, vagy ötkilós zsákmány, mert az illatok felbomlását megakadályozó anyag minden kilója sokmilliós érték.

Lehet találni is olykor, mert ha a kiköpött anyagot a sós víz konzerválja, az előbb-utóbb egyben kiúszhat egy tengerpartra, ismerői legnagyobb örömére. Természetesen vannak szintetikus helyettesítői is, de az igazi ámbra ma is hatalmas érték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!