Kibertámadás érte a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatát

2021. június 2. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kibertámadás érte a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának, a JBS-nek több észak-amerikai és ausztráliai üzemét. A brazíliai székhelyű óriásvállalat a támadás észlelésekor azonnal felfüggesztette az összes érintett informatikai rendszerét, emiatt több helyen leállt a termelésük – írja a BBC.

A brazil JBS a világ legnagyobb csirke-, marha- és sertéshús-beszállítója, így a támadás a szupermarketek mellett az olyan nagy végfelhasználókat is érintheti, mint például a McDonald's. A Bloomberg szerint az amerikai hústermelésük ötöde állt le.

A JBS Ausztrália legnagyobb húsfeldolgozója is egyben, az országban összesen 47 üzemük van. Az ausztrál szövetségi rendőrség vizsgálatot indított a kibertámadás ügyében. A vállalat kanadai, albertai üzemét is érintette a támadás, a JBS Canada Facebook-oldala szerint két napra törölték a műszakokat a gyárban. A vállalat dél-amerikai üzemében azonban nem volt fennakadás.

A JBS Foods észak-ausztráliai irodája a Brisbane-től nyugatra fekvő Dinmore-ban 2021. június 1-jén – Fotó: Patrick HAMILTON / AFP
A JBS Foods észak-ausztráliai irodája a Brisbane-től nyugatra fekvő Dinmore-ban 2021. június 1-jén – Fotó: Patrick HAMILTON / AFP

A JBS úgy véli, hogy a zsarolóvírus-támadást valószínűleg egy oroszországi székhelyű bűnözői csoport követte el – közölte a Fehér Ház. Az eset kísértetiesen hasonlít arra a múlt hónapban történt kibertámadásra, amikor az Egyesült Államok legnagyobb üzemanyagvezeték-hálózatát, a Colonial Pipeline-t érte hasonló támadás.

„A JBS értesítette a Fehér Házat, hogy egy valószínűleg oroszországi székhelyű bűnszervezet váltságdíjat követel tőlük. A Fehér Ház közvetlenül kapcsolatba lép az orosz kormánnyal ebben az ügyben, és átadja azt az üzenetet, hogy a felelős államok nem adnak menedéket a váltságdíjat követelő bűnözőknek” – közölte kedden Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!