A Johnson & Johnson nem ússza meg a 2,1 milliárd dolláros kártérítést azbeszttartalmú hintőpora miatt

2021. június 2. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította a Johnson & Johnson fellebbezését, így a kozmetikumokat gyártó cégnek kártérítést kell fizetnie azoknak a nőknek, akik a cég rákkeltő hintőpora miatt indítottak keresetet.

A Johnson & Johnsont még 2018-ban kötelezte egy bírósági ítélet arra, hogy fizessen 4,7 milliárd dollárt azoknak a nőknek, akiknél az azbeszttartalmú hintőporuk petefészekrákot okozott. A cég fellebbezett az ítélet ellen, és 2020-ban sikerült is elérnie, hogy csökkentsék a kártérítés összegét 2,1 milliárd dollárra.

A pert 22 károsult indította a cég ellen, de összesen körülbelül 20 ezren perelik a Johnson & Johnsont. A vádak szerint a cég tudott arról, hogy hintőporaik olyan zsírkövet, más néven talkumot tartalmaztak, amelyben azbeszt is volt, de erről nem tájékoztatták a vásárlókat. A vizsgálatok szerint már az 1970-es évektől kezdve gyártottak azbeszttartalmú hintőporokat, és évtizedeken át árusították azokat.

A vitatott hintőpor egy amerikai üzlet polcán 2017-benFotó: Frederick J. Brown/AFP
A vitatott hintőpor egy amerikai üzlet polcán 2017-benFotó: Frederick J. Brown/AFP

A legfelsőbb bíróság mostani ítéletében helyben hagyta a 2020-ban hozott döntést, így a cégnek a 2,1 milliárd dollárt ki kell fizetnie. A J & J azzal érvelt, hogy nem lehet egységesen kezelni a kártérítési igényeket, hiszen az említett 22 nő különböző háttérrel, lakóhellyel rendelkezik, és a hintőport sem azonos mennyiségben használták fel.

A Johnson & Johnson végig kiállt amellett, hogy a terméke biztonságos és nem rákkeltő, de az Egyesült Államokban és Kanadában visszahívta a babahintőport. A cég arra hivatkozott, hogy a folyamatos támadások miatt ellehetetlenültek a piacon. A babahintőporukat egyébként más országokban továbbra is forgalmazzák.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!