Hadgyakorlatot rendez az orosz hadsereg az Északi-sarkvidéken

2021. június 1. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hadgyakorlatot rendez az orosz hadsereg ősszel az Északi-sarkvidéken, ami elemzők szerint újabb jele annak, hogy Moszkva erősíteni kívánja jelenlétét a térségben, írja a Szabad Európa. A folyamatosan olvadó, és ezáltal egyre jobban hajózható régióra minden fontosabb állam feni a fogát.

Az orosz haditengerészet északi flottájának parancsnoksága most kedden jelentette be, hogy „stratégiai hadgyakorlatot” tart az Arktiszon és annak környékén szolgáló erők készenlétének ellenőrzése céljából. A manőverek a közlemény szerint emellett az „északi-tengeri hajózási út biztonságának garantálását” szolgálják.

A globális felmelegedés miatt a sarkvidék egyre inkább hajózható, a régió emiatt a globális versengés új színterévé kezd válni. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Lavrov egy május közepi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „mindenki számára már régóta világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk. Felelősek vagyunk azért, hogy a sarkvidéki partjaink biztonságban legyenek.”

Ahogy az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék egyre jobban megközelíthetővé válik, az Északi-sarkvidéki Tanács tagjai (az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország és Izland) és Kína részéről is megnőtt az érdeklődés a régió természeti erőforrásai és hajózási útvonalai iránt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt években stratégiai prioritássá tette Oroszország sarkvidéki térségét. Katonai infrastruktúrák kiépítését és ásványkincsek bányászatát rendelte el a régióban. Mindez fokozza a feszültséget az Északi-sarkvidéki Tanács országaival.

Oroszország azt reméli, hogy az új északi-tengeri hajózási útvonalak kihasználásával olajat és gázt exportálhatnak a tengerentúli piacokra. Az északi útvonalat használó hajók akár 15 nappal hamarabb is eljuthatnak az ázsiai kikötőkbe, szemben a Szuezi-csatornát használó hajókkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!