Huszonöt év után szabadon engedték a Cosa Nostra egyik legelvetemültebb gyilkosát

2021. június 1. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonöt év után kiengedték a börtönből a szicíliai maffia, a Costa Nostra egyik leghírhedtebb gyilkosát, a most 64 éves Giovanni Bruscát, aki több mint száz embert ölt meg – írja a Guardian.

Brusca a 2017-ben meghalt Totò Riina maffiafőnök jobbkeze volt. 1992. május 23-án ő robbantotta fel azt a bombát, ami megölte Giovanni Falcone maffiaellenes ügyészt, Falcone feleségét és három testőrüket.

Az egyik legkegyetlenebb bűncselekménye a 11 éves Giuseppe Di Matteo, egy maffiavezér fiának megöletése volt. A fiút 1993-ban rabolták el, és két évig, borzasztó körülmények között tartották fogva, megtorlásul azért, mert az apja együttműködött a hatóságokkal. A fiút végül megfojtották, a testét pedig egy savval teli hordóba dobták. A rendőrség a Cosa Nostra történetének legszörnyűbb gyilkosságának nevezte az esetet.

Bruscát végül 1996 májusában, Agrigentóban tartóztatták le, a több mint száz elkövetett vagy általa elrendelt gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2000-ben úgy döntött, hogy együttműködik az ügyészekkel, emiatt enyhített büntetést kapott, így a törvények szerint most kötelező volt a szabadon bocsátása. Miután belement az együttműködésbe, az ügyészeknek azt mondta: „Én egy állat vagyok. Egész életemben a Cosa Nostrának dolgoztam. Több mint 150 embert öltem meg, akiknek még a nevükre sem emlékszem.”

A letartóztatott Giovanni Brusca 1996. május 20-án, Agrigentóban – Fotó: Marka/Universal Images Group via Getty Images
A letartóztatott Giovanni Brusca 1996. május 20-án, Agrigentóban – Fotó: Marka/Universal Images Group via Getty Images

A szabadon bocsátásának híre még úgy is nagy felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy senkit sem ért váratlanul. Szabadlábra helyezése aggodalmat keltett a Cosa Nostra áldozatainak hozzátartozói és a politikusok körében is. Sokak szerint Brusca sosem mutatott valódi megbánást. Az egyik meggyilkolt testőr felesége, Tina Montinaro a La Repubblicának elmondta, hogy felháborította a szabadon bocsátása.

„Emberként ez a hír fájdalmas számomra. De az együttműködés esetén a büntetés csökkentéséről szóló törvényt a bátyám is támogatta, ezért azt tiszteletben kell tartani” – mondta Maria Falcone, Giovanni Falcone nővére az ANSA olasz hírügynökségnek. „Csak remélem, hogy az igazságszolgáltatás és a rendőrség éber lesz, és figyelnek arra, hogy ne kövessen el ismét bűncselekményeket” – mondta.

Brusca vallomásai alapján számos gyilkosságot sikerült felderíteni, és több Cosa Nostra-tagot is letartóztattak. Ugyanakkor a közvélemény, és különösen az áldozatok hozzátartozói nehezen bocsátották meg neki a szörnyűségeket. „Ez egy olyan gyomros, amitől eláll a lélegzetem” – reagált a hírre Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt vezetője kedden. „25 év börtön után Giovanni Brusca maffiafőnök szabad ember. Ez nem az az igazságszolgáltatás, amit az olaszok megérdemelnek” – mondta a szélsőjobboldali Liga párt vezetője, Matteo Salvini.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!