A bíróságon akarta elvágni saját torkát egy belarusz ellenzéki fogoly

2021. június 1. – 19:55

frissítve

A bíróságon akarta elvágni saját torkát egy belarusz ellenzéki fogoly
Forrás: Radio Szvaboda

Másolás

Vágólapra másolva

Megkísérelte elvágni a saját torkát egy tavalyi tüntetésen őrizetbe vett ellenzéki aktivista kedden egy minszki bíróságon, miután azt mondták neki, hogy üldözni fogják a családját és a szomszédait, ha nem vallja magát bűnösnek – jelentette a belarusz média.

A Radio Szvaboda (Szabad Európa Rádió) honlapjára olyan videófelvétel került fel, amelyen a vádlott, Szcjapan Latipau egy padon fekszik a tárgyalóteremben a vádlottak számára fenntartott elkerített részben, rendőrök veszik körül, és az emberek sikoltoznak, írja az MTI. Egy másik videó azt mutatta, amint Latipaut kivitték a kívül várakozó mentőhöz, az ingén feltehetően vérfoltok voltak.

„Szcjapan Latipau belarusz aktivista, politikai fogoly ma elvágta a torkát a tárgyalóteremben”

– közölte Twitter-oldalán Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék száműzetésben élő volt elnökjelöltje. Hozzátette: ez a fehéroroszországi állami terror, megtorlások, kínzások eredménye, azonnal be kell ezeket szüntetni.

A közelben álló őrök nem tudták azonnal kinyitni a ketrec ajtaját, mert nem volt náluk a kulcs – írta a Nasa Niva független belarusz hírportál. Mire a cellát kinyitották, Szcjapan elvesztette az eszméletét.

A Reuters hírügynökség nem érte el a minszki belügyminisztérium szóvivőjét, hogy reagálást kérhessen a hírekre. A TUT.BY független sajtóorgánum nem megerősített információja szerint Latipaut kedden a bírósági eset után megműtötték, és állapota kielégítő.

Bűne: egy ellenzéki graffitit védett

Latipaut tavaly szeptemberben vették őrizetbe, amikor a belarusz hatóságok megtorlásokkal válaszoltak a vitatott körülmények között hatodjára is elnökké választott Alekszandr Lukasenko lemondását követelő tüntetésekre. Egy minszki udvarban állították elő, amelyet helyi lakosok és a média csak „Változás tere” néven emlegettek.

Latipau őrizetbe vételekor egy fal előtt állt, és meg akarta akadályozni, hogy a rendőrök kísérte munkások átfessék az ellenzék graffitijét. Lázadások szervezése, rendőri intézkedéssel való szembeszállás és csalás címén indult ellene eljárás, és az állami televízióban azzal is megvádolták, hogy rendőröket akart megmérgezni. Latipau tagadta a vádakat.

Lukasenko kormánya ismételten kiváltotta a nyugati országok bírálatát, amikor május 23-án Minszkben leszállásra kényszerítette a Ryanair ír légitársaság Athén–Vilnius-járatát, hogy őrizetbe vegye a gépen utazó 26 éves ellenzéki aktivistát és bloggert, Raman Prataszevicset és orosz barátnőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!