Elítéltek a barcelonai és cambrilsi terrortámadások előkészítésével vádolt három férfit

2021. május 28. – 00:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találta, és 8-tól 53 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a spanyol központi büntetőbíróság a 2017-ben Katalóniában elkövetett gázolásos terrormerényletek három vádlottját.

Az ítélet szerint a vádlottak nem vettek részt közvetlenül a 16 halálos áldozatot követelő és több mint 150 embert megsebesítő dzsihadista támadások végrehajtásában Barcelonában és Cambrilsban, de közreműködtek előkészítésükben, írja az MTI.

Többek között terrorista szervezethez tartozás, robbanószerek készítése, tárolása, birtoklása miatt 53 év börtönt kapott Mohamed Húli Smelá és 46 évet Drissz Ukabir, a bíróság mindkettejük esetében növelte a vádhatóság által kért büntetést.

Mohamed Húli Smelá feltűnt azon, a bírósági tárgyalás során bizonyítékként bemutatott videófelvételen, amelyen terroristák robbanóeszközöket készítenek és fenyegető megjegyzéseket tesznek. A bombagyár helyszínéül szolgáló alcanári lakás véletlenül felrobbant, a balesetnek Húli Smelá volt az egyetlen túlélője. A férfi a tavaly novembertől idén februárig tartó perben nem tett vallomást a bíróságon, de korábban a hatóságoknak elismerte közreműködését a támadások előkészítésében, és megbánást tanúsított.

A három vádlott a tárgyalás kezdetén, 2020. november 10-én – Fotó: Fernando Villar / POOL / AFP

Drissz Ukabir volt az, aki kibérelte a furgont, amellyel elkövették a tömeges gázolást Barcelona belvárosában. A férfi a per során azt állította, nem tudott a tervezett akcióról, és fiatalkorú testvére kérésére bérelte a járművet egy költözéshez.

A harmadik vádlottra, Szajíd Ben Iazzára 8 év börtönt szabtak ki a bírák terrorszervezettel való együttműködés bűncselekménye miatt. Az ő irataival vásároltak robbanószerek készítésére alkalmas eszközöket a terroristák, akiknek egy furgont is kölcsönadott. A férfi a per során ártatlannak vallotta magát.

A terrorista sejt jóval nagyobb pusztításra készült annál, mint amekkorát végül elért. Robbanószerekkel megpakolt furgonnal akarták megtámadni a barcelonai Sagrada Familia bazilikát és a párizsi Eiffel-tornyot, támadást terveztek az FC Barcelona futballcsapat stadionja ellen, valamint a barcelonai Razzmataz diszkó is célpontjaik között volt.

A hatóságok szerint a csoport eredeti elképzeléseit az alcanári házban történt robbanás hiúsította meg, és ezután döntöttek a gázolásos merényletek mellett. A katalán rendőrség lelőtte a támadásokban részt vevő terroristákat. Később az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett a merényletek elkövetőjeként.