Kazanyi iskolai lövöldözés: a szülőket okolja a főnyomozó, mert nem fizettek az őrszolgálatért

2021. május 27. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szülők felelősségét vetette fel az orosz Nyomozati Hatóság (SZK) vezetője a hét gyerek és két felnőtt életét követelő kazanyi iskolai lövöldözéssel kapcsolatban. Alekszandr Basztrikin erről egy tudományos katonai konferencián beszélt.

A Vlagyimir Putyin elnök által létrehozott SZK vezetője a Ria Novosztyi szerint a következőket mondta:

„Az iskolát nem őrizték, pedig volt róla szerződés. Kérdezem az igazgatőnőt: Miért nem volt őrség az iskolában? A szülők ellenezték. Miért? Hallgat. Hát, én tudom miért! Mert a szülőknek fizetniük kellett volna és ezt nem vállalták. Nem volt őrség, hiába volt szerződés.”

„Jelentem, az utasítások 50 százaléka, kezdve az iskolák őrzésétől a nevelői munkáig teljesítetlen marad – és itt van a következmény.”

Az idézet megjelenése után az SZK hivatalos oldalán a Kommerszant szerint megjelent egy közlemény, amely azzal vádolja a sajtót, hogy Basztrikin szavait kiragadták a kontextusból.

A megadott linken jelenleg ez a szöveg nem található, csupán egy beszámoló arról, hogy Basztrikin részt vett a találkozón és érintette a kazanyi tragédiát. Ebben a szövegben az SZK hivatalos oldalán Basztrikin nyilatkozatát nem kontextusba helyezték – ami állítólag hiányzott a sajtó beszámolójából –, hanem még jobban kiragadták abból, kivéve a nyilatkozatból azt a részt, amelyben Basztrikin a szülők fizetési hajlandóságánalk hiányára panaszkodik.

A nyilatkozat nem csak a gyerekeiket gyászoló szülőkkel szembeni érzéketlenségével keltett visszhangot, de azért is, mert az oktatási intézmények védelméért a hatályos törvény szerint az állam köteles fizetni a kötségeket. A gyakorlatban azonban a szülőket kérik vagy utasítják az iskolák arra, hogy fizessenek érte közvetlenül vagy az iskola által nyitott számlára. Az elmúlt években számtalan cikk született arról, hogy a szülők panaszkodnak az őrségre fizetendő magas havi 3-4 ezer forintos díjakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!