Harmadával kevesebb menedékkérelem jött az EU-ba, mint tavaly ilyenkor

2021. május 27. – 13:36

frissítve

Harmadával kevesebb menedékkérelem jött az EU-ba, mint tavaly ilyenkor
A spanyol határőrség bekísér két gyereket, akik a tenger felől érkeztek az afrikai területen lévő spanyol Ceutába Fotó: ANTONIO SEMPERE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző hónapok adataihoz képest márciusban tovább emelkedett az Európai Unió tagországaiban benyújtott, menedékjog iránti kérelmek száma, arányuk azonban még így is mintegy kétharmada a koronavírus-járvány európai megjelenése előtti szintnek – közölte az MTI az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatala (EASO) nyomán.

Az EU máltai központú ügynökségének elemzése szerint februárban 38 300, nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be márciusban számuk meghaladta a 40 200-at.

Ezzel együtt az unió országaiban beadott kérelmek száma a több hónapja tartó emelkedés ellenére nem tért vissza a koronavírus-járvány európai megjelenése előtti szintre.

A márciusban benyújtott kérelmek száma mintegy kétharmada volt az egy évvel ezelőtt feljegyezett kérelmeknek. Az emelkedést leginkább a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken beadott kérelmek száma eredményezte.

Márciusban az első alkalommal beadott kérelmek száma közel 4700-zal, mintegy 17 százalékkal emelkedett. Az előző évhez hasonlóan a menedékjog iránti elsőfokú kérelmek legtöbbjét szíriaiak, afgánok, pakisztániak, irakiak és nigériaiak nyújtották be.

30 százalékkal nőtt a marokkóiak által benyújtott kérelmek száma, de jelentős volt a guineaiak által benyújtott kérelmek száma is. Az ukrán és a belarusz állampolgárok kérelmeinek száma valamivel elmaradt az előző hónapokban jelentett kiugróan magas mértéktől.

A menedékkérő gyerekek 40 százaléka afganisztáni

Az EU-ban menedékjog iránt folyamodók 3 százalékát tették ki a felnőtt kísérő nélküli kiskorúak. Öt kiskorú menedékkérő közül legalább kettő afgán állampolgár volt..

Az EU-tagországok illetékes menekültügyi hatóságai a februári 42 100-zal szemben márciusban 53 300 elsőfokú határozatot hoztak.

A határozatok mintegy 27 százaléka biztosított védelmet a kérelmezőknek. A pozitív döntések főként szíriaiaknak, afgánoknak, venezuelaiaknak és kolumbiaiaknak eritreaiaknak és jemenieknek kedveztek.

Március végén mintegy 387 200 nemzetközi védelem iránti kérelem ügye várt elbírálásra első fokon az Európai Unió tagországaiban, közel 100 ezerrel kevesebb, mint februárban.