Hat nappal a tűzszünet életbe lépése után az ír kormány páros lábbal szállt bele Izraelbe

2021. május 26. – 06:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az ír kormány kedden támogatott egy ellenzéki parlamenti indítványt, amelyik elítéli a palesztin földek izraeli hatóságok által folytatott „de facto bekebelezését” írja az MTI. Az európai uniós kormányok közül elsőként használták ezt a kifejezést Izraellel kapcsolatban.

Simon Coveney ír külügyminiszter támogatta a parlament indítványát, és elítélte azt, amit Izraelnek a palesztin néppel szemben gyakorolt, „nyilvánvalóan egyenlőtlen” bánásmódjának nevezett. Ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy vegyék bele a szövegbe a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni rakétatámadásainak elítélését. A Sinn Fein ezt ellenezte.

„A telepek bővítésére irányuló izraeli akciók mértéke, üteme, stratégiai jellege és a mögötte húzódó szándék juttatott el bennünket arra a pontra, ahol nyíltan ki kell mondanunk, hogy valójában mi is zajlik a helyszínen. ... Ez de facto annexió”

– mondta Coveney a parlamentben.

„Ez nem olyasmi, amit én vagy nézeteim szerint ez a ház könnyelműen mond ki. Mi vagyunk az Európai Unió első országa, amelyik ezt megteszi. De ez tükrözi azt a mély aggodalmat, amelyet ezeknek az akcióknak a céljával és természetesen a hatásával kapcsolatban érzünk” – mondta.

Simon Coveney ír külügyminiszter egy korábbi felvételen – Fotó: Reuters/Lorraine O'Sullivan
Simon Coveney ír külügyminiszter egy korábbi felvételen – Fotó: Reuters/Lorraine O'Sullivan

A Sinn Fein határozati javaslatát alig néhány nappal azután terjesztették be az ír parlamentben, hogy sikerült tűzszünettel lezárni a Gázai övezetet uraló palesztin szélsőségesek és Izrael 11 napon át tartó rakétaháborúját, az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapását a felek között.

Az önálló – a Gázai övezetből és Ciszjordániából álló – Palesztin Hatóság területének pontos határairól sosem sikerült megegyezni, a legnagyobb vita Kelet-Jeruzsálemet érinti, amelyet a palesztin fél is magának követel. Elemzésünket itt olvashatja el>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!