Világrekordgyanús kátyúzás Ungváron: két óráig bírta az aszfalt

2021. május 23. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pocsék állapotban lévő úttal ha valami rosszat csinálni lehet, az a pocsék kátyúzás. Az ugyanis csak elodázza a bajt, a lyukból dombot csinál, ami mellett, ahol az új aszfalt a régivel érintkezik, hamarosan újabb lyuk keletkezik, és a végén az egész olyan lesz, mint egy lelkes diáklány népi szőttese a szakiskolai első gyakorlaton – vagy mint a legendás mezőtúri kátyúcsoda.

Nos, Ungváron kipróbálták, hogyan lehet ezt a rosszat igazán rosszul csinálni. Kárpátalja nagyjából 114 ezer lakosú, tehát nagyjából Kecskemét-nagyságú székhelyén a belvárosba vezető főút egyik mellékutcájába érkeztek a szakik aszfaltozni. Nem volt nagy feladat, a képek alapján néhány négyzetméteresnek tűnik az útszakasz, amit újra kellett aszfaltozni.

Hogy a munkából a melósok szakmai alázata és elvárt hozzáértése hiányzott-e, az a kellő figyelem, odaadás és törődés, ami egy ilyen esetben elvárható, netán az aszfalt készült-e hibás technológiával, mondjuk a bitumen lett túl sok vízzel felhígítva, mint pitiáner kocsmárosoknál a fehérbor, hogy olcsóbb legyen, esetleg szimpla anyagfáradás esete forog-e fenn (illetve fekszik-e lenn), azt már sosem tudjuk meg. Amit viszont egy forgatni és fotózni sem rest helyi lakos, a szemfüles Vlagyimir Dancsevszkijnek köszönhetően megtudhattunk: az új út nagyjából két órán át bírta.

Mint a Kárpátalja.net cikkéből kiderül, a Facebook-poszt szerint „még amikor gyalog haladunk rajta, akkor is úgy érzi az ember, mintha valami gyurmán járna”. Dancsevszkij szerint jó lenne tudni, ki a felelőse az új rekordot jelentő munkának, de „ha tudják, kérem jelöljék be, mert minden lakos szeretne egy érmet adni az illetőnek”. Az útból, mint az alábbi videón látszik, Marvel-szuperhősöket idéző fizikai erő nélkül is könnyedén ki lehetett csippenteni egy darabkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!