Kitört a Nyiragongo vulkán egy kongói tartományi főváros közelében, a láva már elérte a repteret

2021. május 23. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton kitört a Nyiragongo hegy vulkánja, amely a világ egyik legaktívabb tűzhányója. A közeli Goma városban, amely Észak-Kivu tartomány fővárosa és a Nyiragongo déli lejtőjén fekszik, az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek.

Egy helyi vulkanológus szerint a várost nem fenyegeti veszély. Az emberek ennek ellenére kisebb személyes tárgyaikat megragadva menekültek a szomszédos Ruandával közös határ felé, miközben a város fölött vörösen izzott az ég.

Fotó: Moses Sawasawa / AFP
Fotó: Moses Sawasawa / AFP

A település nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak pedig folyamatosan foglaltak jelzést adtak. A kiömlő láva elvágta a Gomától északra vezető főutat.

Dario Tedesco, a mintegy 2 milliós tóparti városban élő vulkanológus a Reutersnek azt mondta, hogy Goma nem tűnik veszélyeztetettnek, a láva kelet felé, a ruandai határ irányába áramlik. Egy ENSZ-forrás szerint egy helikopteres felderítő repülésből is az derült ki, hogy a folyékony és izzó kőzet nem Goma vagy bármely nagyobb lakossági központ felé terjed.

A vulkánból kiáramló láva azonban nem sokkal később elérte a déli lejtőn fekvő Goma város repülőterét – közölte egy helyi tisztviselő. A helyzet azért súlyosbodott, mert a korábbi, a ruandai határ felé tartó, északkeleti lávafolyam mellett egy másik is megjelent. Ez érte el Goma repülőterét, és folyamatosan tart a Kivu-tó felé tart.

Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója, Constant Ndima felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, kövessék a hatóságok utasításait.

Fotó: Moses Sawasawa / AFP
Fotó: Moses Sawasawa / AFP

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló.

Kövess minket Facebookon is!