A BBC egykori igazgatója segített eltussolni a hazugságokat, amelyekkel rávették Diana hercegnőt a botrányos tévéinterjúra

2021. május 22. – 23:18

frissítve

A BBC egykori igazgatója segített eltussolni a hazugságokat, amelyekkel rávették Diana hercegnőt a botrányos tévéinterjúra
Tony Hall, a BBC egykori igazgatója – Fotó: Ben Stansall / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tony Hall, a BBC egykori általános igazgatója lemondott a londoni Nemzeti Galéria elnöki posztjáról, miután nemrég egy független vizsgálat megállapította, hogy hazugságokkal és manipulációval vették rá Lady Dianát a botrányos 1995-ös tévéinterjúra.

A vizsgálat nemcsak azt tárta fel, hogy a brit közszolgálati televízió riportere, Martin Bashir milyen etikátlan módszerekkel vette rá Dianát az interjúra, hanem azt is, hogy Tony Hall az első, 1996-os belső vizsgálat vezetőjeként eltussolta az ügyet, és pontosan tisztában volt azzal, mit tett a riporter.

Bashir, hogy összejöjjön az interjú, megtévesztette a hercegné családját, hamis banki kivonatokat mutatott nekik, és olyan hazugságokkal állt elő, amik megerősítették Dianában az elméletet, hogy a királyi házban összeesküvést formálnak ellene. Bár a riporter a vádakat később részben elismerte, állítása szerint továbbra is büszke az 1995-ös Diana-interjújára.

Hall 1973-ban került a BBC-hez gyakornokként, 2013-tól kezdve hét éven át volt a csatorna általános igazgatója. Ő volt az, aki kirúgta a BBC-től a Top Gear jól ismert műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont, miután az összebalhézott a műsor egyik producerével.

Az interjú nagy port kavart akkoriban, az volt az első alkalom, amikor a királyi család valamelyik tagja kendőzetlen őszinteséggel beszél a magánéletéről. A tévénézők megdöbbenve látták, ahogy a hercegnő arról beszél a nyilvánosság előtt, hogy házasságon kívüli kapcsolata volt, férjének is szeretője volt Camilla Parker-Bowles (Károly második felesége) személyében.

Vilmos cambridge-i herceg szerint a szóban forgó BBC-s interjú is közrejátszott szülei kapcsolatának megromlásában és Diana paranoiájának elhatalmasodásában. A napokban kiadott nyilatkozatában arról beszélt, hogy anyja haláláért a mérgező médiakultúra a felelős, illetve, hogy „a legszomorúbb, hogy ő már sosem tudhatja meg, hogy valójában becsapták”. (via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!