Vilmos és Harry herceg szerint a BBC interjúja, illetve maga a média a felelős az anyjuk halálához vezető eseményekért

2021. május 21. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Vilmos cambridge-i herceg a BBC Lady Dianával készített, 1995-ös interjúját okolja többek között szülei kapcsolatának továbbrontása és Diana paranoiájának táplálása miatt, írja a BBC.

A herceg azután állt kamerák elé, hogy a BBC ismét felülvizsgálta az 1995-ös interjút, mely körül az évek során többször felmerült a gyanú, hogy Diana manipuláció és hazugságok sorozata után mondott igent az indulatos interjúra. Diana interjúja a brit sajtóban hatalmas port kavart – és kavar máig –, a hercegnő ugyanis olyan dolgokról beszélt, mint a megcsalásoktól hemzsegő házasságuk Károly herceggel. Ekkor hangzott el Diana a brit sajtóban szállóigévé vált mondata is, miszerint „kicsit zsúfolt ez a házasság, mert hárman vagyunk benne” (utalt itt Károly második feleségére és akkori szeretőjére, Camilla Parker-Bowles-ra).

A BBC független vizsgálatot kért a sajtóetikai tényezők megvizsgálására az interjú ügyében. Mint az eredmények mutatták, az akkor fiatal pályakezdőnek számító Martin Bashir, hogy összejöjjön az interjú, megtévesztette a hercegné családját, hamis banki kivonatokat mutatott nekik, és olyan hazugságokkal állt elő, amik megerősítették Dianában az elméletet, hogy a királyi házban összeesküvést formálnak ellene.

Vilmos herceg pénteki nyilatkozatában arról beszélt, hogy anyja bukásához „nemcsak egy szélhámos riporter, hanem a BBC főnökei” vezettek. Azt is mondta, hogy anyja haláláért a mérgező médiakultúra a felelős, illetve, hogy

„a legszomorúbb, hogy ő már sosem tudhatja meg, hogy valójában becsapták”

Nyilatkozatában Diana másik fia, Harry herceg is azt mondta, hogy az „etikátlan gyakorlatok hullámzó hatása és a kizsákmányolás” felelős anyja haláláért. Emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a hasonló gyakorlatok „ma is széles körben használtak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!