Az EU azonnali hatályú tiltása ellenére sem tervezi beszüntetni a bányászatot Lengyelország a cseh határhoz közeli szénbányában

2021. május 21. – 21:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország márciusi panasza nyomán már a végleges ítéletet megelőzően arra szólította fel az Európai Bíróság Lengyelországot, hogy azonnali hatállyal szüntesse be a kitermelést a cseh és a német határhoz is viszonylag közeli turówi bányában – írja az Euronews. A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki ugyanakkor az MTI tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy országa nem fog felhagyni a felszíni szénbányászattal.

A turówi bánya a lengyelek egyik legnagyobb szénlelőhelyének számít, becslések szerint még mindig több mint 700 millió tonna lignit található itt, ez pedig rendkívül fontos is az energiaellátásban nagyrészt ma is szénre támaszkodó ország számára. A bánya engedélye tavaly áprilisban járt le, ám még akkor meg is lett hosszabbítva 2026-ig, idén áprilisban pedig 2044-re tolták ki a licencét. A csehek szerint ugyanakkor már a tavalyi hosszabbítás is jogellenes volt, így azóta a bánya illegálisan működöt,

ennek pedig az Európai Bizottság is helyt adott, ehhez ugyanis a lengyeleknek egyeztetnie kellett volna a szomszédos csehekkel, illetve a németekkel is.

A csehek emellett azt is kifogásolták, hogy állításuk szerint a bánya negatívan érinti a talajvízkészletüket – amire egyébként az EU nem talált elegendő bizonyítékot – , és a németeknek is volt baja a bányával. A csehek nem is tartották elegendőnek az EU akkori intézkedéseit, ezért márciusban az Európai Bírósághoz fordult. A bíróság most ugyancsak kimondta, hogy a lengyelek EU-s törvényeket sértettek a tavalyi hosszabbítással, és pénteken bejelentette, hogy az ügy lezárultáig bezáratja a bányát.

„Lengyel otthonok, iskolák, kórházak és vállalatok működése függ a Turów bánya stabil működésétől (...), polgáraink normális élete múlik rajta”

– mondta a döntés után Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki szerint az Európai Bíróság határozata a Turów lignitbánya azonnali leállításáról aránytalan, precedens nélküli és sérti az uniós alapelveket. Így aztán a lengyelek nem is terveznek felhagyni a szénbányászattal.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a bíróság döntését, a lengyel állami energiacég, a PGE Group viszont Twitteren arról írt, hogy a döntéssel természetellenes útra terelték a lengyelek zöld törekvéseit az energia terén. Wojciech Dabrowski, a Turów bánya tulajdonosának, a PGE energiavállalatnak a vezérigazgatója szerint viszont a lignitbányászat leállítása destabilizálná a lengyel és az európai energiaellátási rendszereket, és a felfüggesztés végső soron a létesítmény végleges bezárását vonná majd maga után.

Dabrowski közleményében arra is kitért, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a határ túloldalán, német és cseh területen kilenc másik lignitbánya működik, és ezekkel kapcsolatban nem merülnek fel hasonló aggályok.

Az ország legfrissebb terve szerint 2049-ben zárnák be az utolsó szénbányát is, ez azonban sokak szerint túl kései időpont. A lengyelek egyébként nem is járnak majd jól azzal, hogy 2030 után is ragaszkodnak a szénhez, a Turów környéki régió például így valószínűleg kimarad majd az EU azon alapjából, mellyel a széntől elforduló területeket szeretnék segíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!