Másfél milliárd dollár kártérítést követelnek Irántól a Teherán felett lelőtt ukrán repülőgép kanadai áldozatainak hozzátartozói

2021. május 21. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irán terrorcselekményt követett el azzal, hogy 2020 januárjában lelőtt egy Teheránból induló ukrán utasszállító repülőgépet. Ezt mondta ki csütörtökön egy kanadai bíróság, megnyitva ezzel az utat az áldozatok családjainak kártérítési igénye előtt.

Minden valószínűség szerint szándékos volt az ukrán légitársaság járatára indított két rakéta a bírósági határozat szerint, ez pedig a kanadai jog szerint terrorcselekménynek minősül – írja az MTI.

A bíróság döntése példa nélküli a kanadai jogban – hangoztatta közleményében a hozzátartozók érdekeit védő két ügyvéd, Mark és Jonah Arnold, akik szerint a határozat megnyitja az utat ügyfeleik előtt, hogy kártérítést kérjenek Irántól.

A felperesek mintegy 1,5 milliárd dollár (447 milliárd forint) kártérítést követelnek.

A szerencsétlenség 176 halálos áldozata között 55 kanadai állampolgár és 30 állandó kanadai lakhellyel rendelkező utas volt. Kanadában általában nem perelhetők polgári peres ügyekben a külföldi államok, egy 2012-es törvény azonban kivételt tesz a terrorizmust támogató országok esetében.

Tavaly januárban az iráni forradalmi gárda légvédelme lelőtt egy ukrán repülőt, nem sokkal azután, hogy az felszállt Teheránból. Irán azt mondta, véletlen volt, és azzal védekeztek, hogy az ország hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonákat szállásoltak el. Márciusban az iráni polgári repülési hatóság radarhibát és a légvédelmen belüli emberi tévedést nevezte meg a katasztrófa okaként, és vádat emelt tíz ember ellen.

Ukrajna elítélte a „valódi okok elrejtésére irányuló cinikus kísérletet”, míg Ottawa egy „kézzelfogható bizonyítékokat” nélkülöző, hiányos jelentésnek minősítette a jelentést. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy Irán a felelősséget néhány alacsony rangú emberre akarja tolni, és nem szolgál a parancsnoki láncolat felelősségre vonásával” – fogalmazott egy hete Marc Garneau kanadai külügyminiszter, hozzátéve Kanada pár hét múlva előáll saját vizsgálati jelentésével a katasztrófáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!