Megkötötték a tűzszünetet Izraelben

2021. május 20. – 22:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a tűzszünet elfogadását a palesztin Hamásszal. Az izraeli kabinet háromórás ülés után döntött a 11 napos gázai hadművelet lezárásáról. A palesztin övezetet uraló Hamásztól származó értesülések szerint a tűzszünet pénteken fog életbe lépni – írja az MTI.

A tűzszünet a Hamásztól származó információk szerint helyi idő szerint éjjel kettőtől lép életbe. Csütörtök este a Gázai övezetből még több hullámban folytatódott Izrael déli részének lövése rakétákkal. Általános tapasztalat szerint a tűzszünetek előtti utolsó órák sokszor a legvéresebbek; várhatóan Izrael is erősíti a légicsapásait, és a gázai rakétatámadások is intenzívebbé válnak.

Az izraeli kormányra nagy nemzetközi nyomás nehezedett a tűzszünet elfogadása érdekében, ez végül egyiptomi közvetítéssel született meg. Az amerikai külügyminiszter Antony Blinken is beszélt a bejelentés előtt izraeli kollégájával, megerősítve, hogy az USA is határozottan a fegyvernyugvást támogatja. „Mély és közös aggodalom volt a világban a palesztinok és az izraeliek halála miatt” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok célja véget vetni az erőszaknak.

Május 10. óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint. A palesztin–izraeli konfliktus utóbbi évek legsúlyosabb fejezete azután kezdődött, hogy a ramadán utolsó pénteki imája után több tízezer palesztin gyűlt össze a muzulmán világ harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél, a Templom-hegyre pedig behatoltak az izraeli erők, és az összecsapásban több mint kétszáz ember, főként palesztin megsebesült. Ezután kezdődtek a Hamasz rakétatámadásai, majd arra az izraeli válaszcsapás. A háttérről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!