73 éves rejtélyt oldhat meg egy titokzatos holttest kihantolása Ausztráliában

2021. május 19. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kihantolták a Somertoni Ember néven emlegetett férfi maradványait az ausztráliai Adelaide-ben. A férfi holttestére még 1948. december 1-jén bukkantak rá, de azóta sem sikerült kideríteni, hogy ki is volt ő valójában. Most DNS-vizsgálattal próbálják megoldani a 73 éves rejtélyt – írja a BBC.

A férfi holttestét a tengerparton, egy gát falához dőlve találták meg. A zsebeiben semmi sem volt, ami alapján azonosítani lehetett volna. A megoldatlan ügy azóta is foglalkoztatja az ausztrál közvéleményt, kilétéről számos találgatás látott napvilágot a hidegháborús orosz kémtől kezdve a visszautasított szeretőig.

Az ismeretlen férfit övező rejtélyt fokozták a nála talált tárgyak, köztük Omar Khajjám középkori perzsa költő Rubáiját című verseskötete egy kézzel írt rejtélyes jegyzettel, amely egyesek szerint egy kód lehet, továbbá egy széttépett papír darabjai, melyre fárszi nyelven a „befejezve” vagy „bevégezve” kifejezés volt írva.

A rejtélyes halottat az adelaide-i West Terrace temetőben hantolták el, a síremlékén olvasható felirat szerint „Itt nyugszik az ismeretlen férfi, akit Somerton Beachen találtak 1948. december 1-jén”. „A Somertoni Férfi kihantolása nem csak a kíváncsiság kielégítését vagy egy rejtély megoldását szolgálja. Ez az ember az apja, a fia, talán a nagyapja, nagybátyja, fivére lehet valakinek, aki itt él köztünk Adelaide-ben” – mondta a sajtónak az exhumáláskor Des Bray főfelügyelő.

A sír felnyitását Dél-Ausztrália állam főügyésze, Vickie Chapman engedélyezte, miután a korábbi hasonló exhumálási kísérletek kudarcba fulladtak. Az elhunyt DNS-ének megfejtése bonyolult és időigényes feladat lesz, de a szakértők minden lehetséges eszközt felhasználnak a máig élő rejtély megoldására – közölte Anne Coxon, a dél-ausztráliai igazságügyi orvos szakértői hivatal helyettes vezetője.

Az ásatásokat szerdán végezték el, az ABC News beszámolója szerint a maradványokat egy új koporsóba helyezték, majd elszállították azokat egy törvényszéki központba. Az ügy az úgynevezett Persevere-művelet része, amelynek célja, hogy Dél-Ausztráliában minden azonosítatlan emberi maradványról kiderítsék, hogy ki is valójában. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől