Leonardo DiCaprio stadionnyi pénzt ad a Galápagos-szigetek természeti helyreállítására

2021. május 18. – 14:34

frissítve

Leonardo DiCaprio stadionnyi pénzt ad a Galápagos-szigetek természeti helyreállítására
Tengeri Leguán a Galápagoson – Forrás: wikipédia, Benjamint444

Másolás

Vágólapra másolva

Leonardo DiCaprio, a környezetvédelmet közismerten támogató amerikai filmsztár a Galápagos-szigetek természeti helyreállítását szeretné elérni helyi természetvédelmi csoportokkal.

DiCaprio 43 millió dolláros (12,3 milliárd forintos) támogatást ígért be a természetvédelmi akcióra, írja a Guardian. (Magyarországon például ennyibe került a 2018-ban átadott új diósgyőri stadion.) A színész közösségi médiás beszámolóit az akció idejére egy helyi természetvédelmi szakember vette át.

A helyreállítási projekt egyik fő helyszíne az 54 fenyegetett fajnak otthont adó Floreana-sziget, ahová a tervek szerint 13, helyben kihalt faj egyedeit telepítik vissza, köztük a Floreana-szigeti csúfolórigót.

„A Galápagos-szigeteken találkoztam Paula Castañóval és társaival, akik azon dolgoznak, hogy megmentsék a bolygó egyik legpótolhatatlanabb helyét. A vadállomány világszerte csökken, több mint 1 millió faj került a kihalás szélére. A Föld megmaradt vad területeinek több mint a fele eltűnhet a következő évtizedekben, ha nem cselekszünk határozottan”

– közölte DiCaprio a Guardian szerint.

Paula Castaño (ő veszi át DiCaprio Instagram- és Twitter-fiókját), aki nyolc éve dolgozik a szigetek természeti helyreállításán, elmondta:

„A Galápagos-szigetek szárazföldi területének 97%-a nemzeti park státusz alá tartozhat. Nem az emberek ellen dolgozunk, hanem megpróbálunk velük együtt újjáépíteni ezt az ökoszisztémát.”

2012-ben például sikerült eltávolítani az invazív rágcsálókat Pinzón-szigetről, aminek eredményeképpen két év múlva a veszélyeztetett pinzoni óriásteknős ismét szaporodásnak indult, idézte fel Castaño.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!