Csendes éjszaka után kiújultak a harcok Gázában, Biden támogatna egy tűzszünetet

2021. május 18. – 05:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délelőtt a viszonylag csendes éjszaka után reggel ismét kiújultak a támadások a gázai izraeli-palesztin konfliktusban, egy rakéta becsapódott az övezet közelében egy lakóházba, de az ott lakók a harcok elől az ország északi részére menekültek, ezért senkinek nem esett baja, csak anyagi károk vannak, írja az MTI.

A friss történések dióhéjban:

  • Kedd délelőtt felszólították az övezethez négy kilométernél közelebb lakókat, hogy tartózkodjanak házaikban, a hírmagyarázók szerint robbanószeres drónokkal és aknalövedékekkel készülő támadástól lehet tartani Gázából.
  • Az izraeli a katonai szóvivő azt mondta, gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet alagúthálózatának eddig mintegy harmadát, 120 kilométert tették használhatatlanná.
  • Kedden hajnalban elsősorban az övezet előkelő Rimál nevű negyedét bombázta az izraeli légierő, emellett többfelé a helyi parancsnokok otthonait, és megsemmisítették a Hamász öt, hadi célokra használt épületét. Emellett megsemmisítettek hat olyan indítóállást, ahonnan Tel-Avivot is elérő, nagyobb hatósugarú rakéták kilövését tervezték a szélsőségesek.
  • A rádióban az izraeli rendőrség egyik illetékese azt mondta, több mint ezer embert, arabokat és zsidókat is őrizetbe vettek a múlt heti etnikai zavargások résztvevői közül, főként a biztonsági kamerák felvételei alapján. A hatóságok terrorizmusként kezelik a másik csoport elleni támadásokat. A gyanúsítottak jelentős részben tizenéves fiatalok, a jelenleg letartóztatottak 15-20 százaléka zsidó.
  • Észak-Izraelben, a Jordán-völgyénél kedd délelőtt lelőttek egy drónt, amelyet a határon túlról indítottak Izrael felé, de egyelőre nem világos, hogy Jordániából vagy Szíriából, mert az eset a hármashatár közelében történt. Az izraeli katonai hatóságok a repülőszerkezet roncsait vizsgálják.

Biden támogatna egy tűzszünetet

Joe Biden támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét, az amerikai elnök ezt az után mondta, hogy telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az MTI összefoglalója szerint a Fehér Ház arról tájékoztatott, hogy az elnök ismét leszögezte, Izraelnek jogában áll megvédenie magát „a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben.” Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

„A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen.” – áll a Fehér Ház tájékoztatásában. Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. A két vezető megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

Kedden délelőtt ugyanakkor azt közölte az izraeli katonai rádió, hogy nem tárgyalnak még tűzszünetről a szemben álló felek. Az izraeli hadsereg egyelőre nem foglalkozik a tűzszünettel, még számos célpontja van, és a rádió szerint már meghatározták a következő 24 óra katonai teendőit.

Erdogan bírálta az Izrael mellett kiálló Ausztriát

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn éles szavakkal bírálta Ausztriát, amiért szolidaritást vállalt Izraellel a zsidó állam és a radikális iszlamista Hamásszal kialakult konfliktusban, írja az MTI.

„Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellár hivatalára. Egy terrorista ország zászlóinak kifüggesztése az állami intézményekre egyet jelent a terror támogatásával. Ausztria biztosan azt akarja, hogy a muszlimok fizessék meg az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben” – hangoztatta Erdogan, akit a CNN Türk állami televízió idézett. Hozzátette, hogy a többi ország, amely támogatásáról biztosította Izrael Gázai övezetben folytatott tevékenységét, „olyanként fog bevonulni a történelembe, aki segítséget nyújtott gyerekek lemészárlásához”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter pénteken elítélték a Gázai övezetből Izrael területét érő rakétatámadásokat és szolidaritásuk jegyében izraeli zászlókat vontak fel a kancellár hivatalának és a külügyminisztérium épületére. Schallenberg ezt Ausztria terrorizmussal szembeni következetes kiállásával indokolta. Az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván a Gázai övezetet irányító Hamászt.

Az ankarai külügyminisztérium a nap folyamán elutasította Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Törökországot bíráló kijelentéseit. Nehammer hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Ankara „dicstelen” szerepet játszik az izraeli-palesztin konfliktusban tovább mérgesítve az amúgy is kiélezett helyzetet.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!