Nyert Stefanik, Trump megerősítette a hatalmát a Republikánus Pártban

2021. május 14. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Trump-kritikus Liz Cheney helyére a frakció harmadik legfontosabb tisztségére a trumpista Elise Stefanikot választották meg a republikánusok. Ez fontos győzelem a volt elnöknek, aki ezzel megszilárdította a helyzetét az amerikai jobboldalon.

Egyre világosabb, hogy nem jönnek be azok a számítások, melyek azzal kalkuláltak, hogy választási veresége után Donald Trumptól szép lassan megszabadul a Republikánus Párt. A volt elnök pénteken ismét politikai csatát nyert: miután szerdán a párton belüli ellenfelét, Liz Cheney-t leváltották az alsóházi republikánusok egyik legfontosabb pozíciójából, most Trump támogatottját, a 37 éves New York-i képviselőnőt, Elise Stefanikot választották meg a posztra.

A váltás elég egyértelműen jelzi az erőviszonyokat, melyek szerint Trumpnak továbbra is erős a bázisa a republikánusoknál. Cheney, a volt alelnök Dick Cheney lánya, wyomingi képviselőként sokszor és nyíltan kritizálta Donald Trumpot. A republikánus párton belül az egyik legerősebb ellenfele volt, egyike annak a tíz republikánus képviselőnek, akik a demokraták mellett támogatták a Trump elleni második impeachmenteljárás megindítását; élesen bírálta az elnököt, amiért bizonyítékok nélkül csalást kiáltott az elnökválasztás után, és hogy felhergelte a Capitoliumot megostromló híveit.


Liz Cheney azok közé tartozott, akik el akarták távolítani Trumptól a republikánusokat, ezzel azonban kisebbségben maradt a pártján belül, társai a beszámolók szerint ki is fütyülték. Pénteken aztán éppen egy határozottan trumpista politikust választottak a helyére. Utódja, a már 30 évesen washingtoni képviselővé választott Elise Stefanik az elmúlt években egyre inkább beállt Trump mögé, és élesen kikelt az impeachmenteljárás ellen, amit alkotmányellenesnek nevezett.

A mostani választáson Trump is Stefanikot támogatta kihívójával, Chip Royjal szemben, és Stefanik simán, 134-46 arányban nyert is. Stefanik azt mondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy elnyerte republikánus kollégái támogatását, és mindent elkövet, hogy „megmentse hazáját a radikális demokraták szocialista programjától”.

Elise Stefanik a megválasztása után. Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Elise Stefanik a megválasztása után. Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Cheney a kirúgását arra szeretné felhasználni, hogy mégis megpróbálja újraszervezni a republikánus pártot: „Nem hagyhatjuk, hogy a volt elnök visszahúzzon minket, és cinkossá tegyen minket a demokráciánk szétverésében. Ezt az utat követve a pártunk, és potenciálisan az országunk pusztulása felé haladunk” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!