Pártjától ellopott pénzből vehetett magának házakat otthon a Budapestre menekített észak-macedón exkormányfő

2021. május 13. – 19:28

frissítve

Pártjától ellopott pénzből vehetett magának házakat otthon a Budapestre menekített észak-macedón exkormányfő
Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök távozik kiadatási tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. június 27-én. A törvényszék jogerős határozatával megtagadta a hazájában korrupciós és más bűncselekmények miatt elítélt, illetve megvádolt politikus kiadását – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A pártkasszából megszerzett pénzeket felhasználva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében a magyar kormány segítségével Budapesten bujkáló észak-macedón exkormányfő az ország Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségének vádja szerint – írta a Balkaninsight.com.

A szerdán hivatalossá tett vád szerint három nagy értékű elővárosi ingatlanról van szó Vodnóban és két lakásról Krusevóban. Az ingatlanok összértéke másfél millió euró (540 millió forint).

Az ügy hat embert érint, Gruevszki az elsőrendű vádlott, aki pénzmosással és törvénytelen vagyongyarapodással állhat bíróság elé – már ha sor kerülne kiadatására, ami valószínűtlen, annak ismeretében, hogy a politikust lényegében a magyar kormány utasítására menekítették ki autón Szerbián keresztül 2018-ban. Annak az évnek novemberében az észak-macedón hatságok nemzetközi körözést adtak ki Gruevszki ellen.

A további öt vádlott Gruevszki bizalmasai, köztük unokatestvére, a titkosszolgálat egykori főnöke, Szaszo Mijalkov.

Skopje kissé formabontó építészeti megoldásairól és a Gruevszki-kormány által támogatott nagyberuházásról itt olvashatja két évvel korábbi cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!