A maorik harci táncával tiltakozott, kidobták a politikust az új-zélandi parlamentből

2021. május 12. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy őslakos új-zélandi politikusnak szerdán el kellett hagynia a parlament vitatermét, miután a maorik tradicionális harci táncával, a hakával tiltakozott a teremben elhangzottak ellen, írja az Associated Press.

Rawiri Waititi, a Maori Párt egyik vezetője azt követően szólalt fel, hogy a törvényhozók között vita alakult ki az új-zélandi kormány azon szándéka miatt, amely az egészségügyi rendszer megreformálására hivatkozva ún. Maori Egészségügyi Hatóságot hozna létre.

A konzervatív politikusok szerint a terv a szeparatista törekvéseket erősíti, Waititi szerint az ellenzéki érvek azonban rasszisták. Felszólalásában úgy fogalmazott: a vita során az őslakosokra irányuló sértő megjegyzések sorozatát kellett végighallgatnia, ami szerinte elfogadhatatlan a parlamentben.

A Maori Párt társvezetőjét ezután Trevor Mallard házelnök felszólította, hogy üljön le, ő azonban az utasítást megtagadva előadta a haka nevű tradicionális harci táncot. Az előadás után Waititinek – a házelnök utasítására – azonnal el kellett hagynia az üléstermet. A Maori Párt másik vezetője, Debbie Ngarewa-Packer vele együtt távozott.

Rawiri Waititit nem először utasították ki az ülésteremből: korábban a Telex is beszámolt róla, hogy februárban azért kellett elhagynia a parlamentet, mert nyakkendő nélkül próbált meg felszólalni, Új-Zélandon a férfi képviselők azonban csak akkor kérdezhetnek, ha nyakkendőt viselnek. Waititi akkor a gyarmatosítók akasztófaköteleként utalt az előírt viseletre. „Ez nem a nyakkendőkről szól, hanem a kulturális identitásról, haver” – mondta akkor a teremből kivonulva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!