Csirkejelmezben tüntettek egy francia polgármester ellen, aki a börtönből irányítja a városát

2021. május 12. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz éve húzódó ügy végére került pont idén februárban, amikor öt év börtönre ítélték Franciaországban Georges Tron egykori minisztert, a Párizs mellett található 28 ezres kisváros, Draveil polgármesterét nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt. Az ítélettel viszont egy szürreális helyzet vette kezdetét.

Tron ugyanis fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság funkcióját betöltő Cour de Cassationhoz fordult. Az ügy nagyon röviden az, hogy 2011-ben két nő, akikkel a draveil-i városházán dolgozott együtt előállt azzal, hogy Tron éveken át zaklatta őket, amikor egyébként képzett reflexológusként masszázsokat adott nekik. Az egyik munkatársával közösen, a kulturális alpolgármesterrel, Brigitte Gruellel szexuális ajánlatokat tettek a panaszt benyújtó nőknek, és szexuális erőszakot is elkövettek velük szemben. Tron végig ártatlannak vallotta magát, és a mai napig azzal védekezik, hogy az egész ügyet valójában a szélsőjobboldali Front National egyik képviselője tervelte ki ellene mégpedig azért, hogy ingatlanokat szerezzen meg Draveilben.

Az eredeti ítéletben eltiltották a közügyek gyakorlásától, de amíg a fellebbezése nyomán nem születik meg az újabb döntés, addig nem tud érvénybe lépni a dolog.

Ezért az a helyzet állt elő, hogy Tron a rácsok mögött várja, hogy mi lesz a sorsa, a polgármesteri címéről viszont nem kellett lemondania. Neki pedig nem áll szándékában lemondani, hiszen ártatlannak vallja magát, úgyhogy most a börtönből látja el polgármesteri teendőit olyan formán, hogy leveleket írogat a közgyűlésnek, amit két beosztottja felolvas. Hivatalosan pedig azért nincs jelen az üléseken, mert „dolga van” – írja a BBC.

Természetesen jó néhány embert feldühített a 63 éves Tron viselkedése, és igyekeznek elérni, hogy váltsák le, ha már magától nem hajlandó lemondani. „A Georges Tron-ügyben azt tudom mondani, hogy vizsgáljuk, hogy ezt a visszahívást meg lehet-e tenni, vagy sem, jogi problémák vannak” – mondta szerdán az ügyről Gabriel Attal kormányszóvivő.

Georges Tron 2018-ban a bírósági tárgyalására tartva – Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP
Georges Tron 2018-ban a bírósági tárgyalására tartva – Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Az egész ügy egyébként egy szappanoperára emlékeztet igazából, mert Tron korábbi ügyvédje az az Éric Dupond-Moretti volt, aki tavaly nyár óta a francia igazságügyminiszter.

Franciaországban az utóbbi néhány hónapban gyakorlatilag egy második MeToo-hullám indult egy idén megjelent könyv hatására. Az előkelő politikuscsaládból származó Camille Kouchner egy most megjelent könyvében gyerekmolesztálással vádolta meg a nevelőapját.

Az ügy következményei azonban messze túlmutatnak egy súlyos családi botrányon. Lemondani kényszerült Fréderick Mion, a Science Po Egyetem igazgatója, miután kiderült, hogy már 2018 óta tudott a feltételezett szexuális zaklatásról, de nem tett semmit. Illetve elkezdték felülvizsgálni a szexuális bűncselekményekkel foglalkozó törvényeket.

Emiatt a légkör miatt is lehet, hogy a Draveilt egyébként 25 éve irányító, és még tavaly is 64 százalékos támogatottsággal megválasztott polgármester ellen ennyire heves tiltakozás indult be.

A Collectif NADA (Ni à Draveil, ni ailleurs; NADA (sem Draveilben, sem máshol) kollektíva) rendszeresen szervez akciókat, hogy elérje a polgármester elmozdítását a pozíciójából. A legutóbbi tüntetésükön csirkéknek öltöztek, és a Val d'Yerres Val de Seine agglomerációs tanács előtt tiltakoztak. A csoport tagjai taktikát váltottak, ugyanis a legutóbbi akciójukkal azokat a képviselőket akarták provokálni, akik szótlanul nézik azt, hogy Tron a börtönből, levelekkel irányítja a kisvárost.

A több évtizede a környéken politizáló Tron a szövevényes francia közigazgatás többféle lépcsőjén, többféle tanácsban képviselő, így a tiltakozók most legalább azt megpróbálják elérni, hogy ha már a polgármesteri címtől nem lehet megfosztani a legfelsőbb bíróság ítéletéig, akkor a mindenféle megyei, területi tanácsokból kerüljön ki.

Itt egyébként hasonló jogi problémák vannak, mint a polgármesteri pozícióból elmozdítás esetében. Trontól elvonták már például az illetményeit a tanácsokban, de mivel nem zárult még le a per, ezért nincs jogalap, ami felhatalmazná a tanácsokat arra, hogy kizárják Tront a tagok közül.

Gabrielle Boeri-Charles, egy helyi ellenzéki politikus szerint egyébként a kabinetnek meg lenne a lehetősége arra, hogy elmozdítsa Tront a polgármesteri székből, de ezt egyébként a helyiek közül sem biztos, hogy mindenki szeretné. „Úgy véljük, hogy a morális felhatalmazás hiánya megállná a helyét, mert azok a bűncselekmények, amelyekért elítélték, akkor történtek, amikor polgármester volt. Egy 30 ezres kisváros vagyunk, és amikor egy polgármester már 25 éve itt van, akkor ki tud építeni olyan rendszert, amiben nagyon sok a személyes hatalma” – foglalta össze a helyzetet Boeri-Charles.

A főleg feminista fiatalokból álló Collectif NADA tagjai arról igyekeznek meggyőzni Draveil lakóit, hogy hallassák a hangjukat. „Ez nem csak Draveilről szól, ez egy globális helyzet, arról van szó, hogy a Francia Köztársaság mit fogad el a választott képviselőitől” – mondta a kollektíva egyik alapítója, Raphaël Demonchy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!