Varga Juditot is meghívták az új varsói katolikus egyetem megnyitójára, de nem megy el

2021. május 11. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi minisztert meghívták egy új varsói egyetem, a Collegium Intermariumnak nevezett intézmény május 28-i megnyitójára – írja a Hvg. A katolikus Ordo Iuris szervezet által alapított egyetem a közleménye szerint „az egész Tengerköz régió (kb. az egykori Lengyel-Litván Unió területe) elitjének kovácsa kíván lenni.”

Frissítés 12:20: Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Varga Judit nem lesz ott az egyetem megnyitóján.

Az Ordo Iuris projektjének célja, hogy az adományozóik segítségével olyan szellemi központot hozzanak létre, ami nemcsak Lengyelország, de egész Közép-Európa sorsát képes lesz befolyásolni. „Az Ordo Iuris Intézet jogászai évek óta védik azokat a tudósokat, akiket azért cenzúráznak és üldöznek, mert a tudomány és a józan ész pártjára állnak a szélsőséges ideológiák és a politikai korrektség diktátumával szemben” – írják.

Az Ordo Iuris kiemeli, hogy Soros György már régen felismerte a közép-európai régió elitnevelésének lehetőségét, és több százmillió dollárt fektetett be a Közép-európai Egyetembe (CEU), ahol baloldali értelmiségiek, politikusok és jogászok egész generációját nevelte ki. Úgy látják, az akadémiai élet válsága évről évre súlyosbodik, amit szerintük az bizonyít, hogy alig akad kelet-közép-európai egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményeit soroló listákon.

Az új nemzetközi egyetemen a jogi mesterképzés lesz az oktatás zászlóshajója, de ezen kívül olyan posztgraduális képzéseket is akarnak nyújtani, amelyeknek nincs alternatívája más lengyel egyetemeken. Ide tartozik például a nem kormányzati szervezetek irányítása, a helyi önkormányzatok családpolitikája és a retorika. A leendő oktatók közt említik Lánczi Andrást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát.

A május 28-i nemzetközi konferencián és megnyitón többek között ott lesz Piotr Gliński lengyel miniszterelnök-helyettes, Przemysław Czarnek lengyel oktatási és tudományos miniszter, Vaclav Klaus volt cseh köztársasági- és miniszterelnök és Lady Caroline Cox, a brit Lordok Házának tagja.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!