Hét diákot és két felnőttet lőtt le a kazanyi támadó, aki posztolt, hogy ma ölni fog

Legfontosabb

2021. május 11. – 09:47

frissítve

Hét diákot és két felnőttet lőtt le a kazanyi támadó, aki posztolt, hogy ma ölni fog
Hozzátartozók a kazanyi 175. számú gimnázium előtt – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hét diák, egy tanárnő és egy másik iskolai alkalmazott halt meg egy iskolai lövöldözésben az oroszországi Tatárföld fővárosában Kazanyban. A diákok – három lány és négy fiú – nyolcadik osztályosok voltak. További huszonegy ember sérült meg – javarészt diákok –, őket kellett kórházba szállítani – írta a Ria Novosztyi, illetve a BBC.

Többen a harmadik emeleti ablakból ugrottak ki a fegyveres támadó elől.

Az orosz sajtó kórházi forrásai szerint volt, aki az ugrásba halt bele.

A korábbi hírek szerint tíznél is több áldozata volt a 175-ös számú iskolában történt támadásnak, amelyet az első hírek szerint ketten hajthattak végre, a tatárföldi kormányzó korábban arról is beszámolt, hogy az egyiket elfogták, a másikat lelőtték. Egy szemtanú felkavaró felvételén (+18) menekülők látszanak és lövöldözések hallatszanak.

Sajtóértesülések szerint a gyilkos az elsőosztályosok szeme láttára lőtte agyon tanárnőjüket.

A legutóbbi hivatalos bejelentés szerint a 19 éves támadó egyedül volt, őt elfogták. Közvetlen tettestársa az épületben nem volt, ugyanakkor a hatóságok őrizetbe vettek egy 41 éves férfit, aki a gyanú szerint a gépkarabéllyal végrehajtott fegyveres támadáshoz segítséget nyújthatott – írta az Rbc.ru. Korábban a rendfenntartói források arról számoltak be, hogy egy másik támadó hat-hét túszt ejtett, de tűzharcban lelőtték őt – ám hivatalosan erről még nem érkezett bejelentés – írta a Kommerszant, így egyre valószínűbb, hogy egy elkövető volt az iskolában, ahol nem volt külön őrség. Az épület egy támadást jelző riasztóval volt felszerelve, ami be is kapcsolt, ennek köszönhető, hogy sokan amilyen gyorsan csak lehetett, elhagyták az épületet.

Helyi értesülések szerint nemcsak lövéseket, de robbanásokat is hallani lehetett a helyszínen. Megjelent egy rövid videófelvétel is, amelyen állítólag az iskola folyósója látszik, ahol komoly károk keletkeztek, ablak- és ajtókeretek szakadtak ki a helyükről.

Rendőrök a kazanyi gimnázium előtt – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP
Rendőrök a kazanyi gimnázium előtt – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP
Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP
Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / AFP
Rusztam Minnyihanov a helyszínre érkezik – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP
Rusztam Minnyihanov a helyszínre érkezik – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP

Rusztam Minnyihanov, Tatárföld köztársasági elnöke is a helyszínre érkezett.

Az incidens akkor történt, amikor véget ért a tíznapos nemzeti ünnep május elseje és a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem alkalmából, és ismét kinyitottak az iskolák és a munkahelyek.

A nagyrészt muszlimok lakta Tatárföld az Oroszországi Föderáció egyik köztársasága. A Moszkvától 800 kilométerre fekvő, 1,2 millió lakosú Kazanyt Oroszország harmadik fővárosának is nevezik.

Kazanyban a hivatalosan terrorelhárítási akció miatt szigorított ellenőrzési rendet vezettek be.

„Mély megrendüléssel értesültem a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett szörnyű terrortámadásról. Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni részvétünket és együttérzésünket ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor, aki Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének, illetve Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnöknek fejezte ki részvétét levélben.

Legálisan volt fegyvere a támadónak

A tragédia után Vlagyimir Putyin utasítást adott a civilek számára legálisan tartható fegyverekkel kapcsolatos szabályozás szigorítására. Az orosz elnök döntését az indokolja, hogy a 19 éves elkövető olyan fegyverrel támadott, amely szabályosan volt a nevére bejegyezve. Az orosz elnöki szóvivő elmondta, a jelenlegi szabályozás vadászfegyverként olyan fegyvereket is beszerezhetővé tesz, amelyek inkább „ostromhoz szükséges támadófegyverek” – idézte Dmitrij Peszkovot az Rbc.ru.

A Kremllel kritikus – politikai okokból tíz évet börtönben ült egykori milliárdos – Mihail Hodorkovszkijhoz köthető MBH úgy tudja, hogy a támadó, Ilnaz Galnavijev, április 14-én jutott legálisan Hatsan ESCORT típusú fegyveréhez, amelyet 2017-ben gyártottak.

Rendes gyereknek ismerték

A 19 éves támadó kihallgatása folyamatban van, majd orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá. Galnavijev négy évvel ezelőtt a 175-ös iskola tanulója volt. 2021 tavaszán egy technikumban tanult, ahol azonban elmaradásai miatt elvesztette jogviszonyát.

„Tanulmányai alatt nyugodt, konfliktuskerülő diákként viselkedett. Mindig rendezett volt és nyugodt, tisztelettel viszonyult diáktársaihoz és tanáraihoz” – közölte a tanintézmény a Novaja Gazeta napilappal.

Annyit azonban már most tudni, hogy a gyilkos a támadás előtti órákban fényképet posztolt, amelyen harcra készen pózolt és alá azt írta: „Ma megölök egy csomó szemetet aztán lelövöm magamat is.”

Galnavijev posztja a Telegramon a támadás előtt. Forrás: https://t.me/radiogovoritmsk/50172
Galnavijev posztja a Telegramon a támadás előtt. Forrás: https://t.me/radiogovoritmsk/50172

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!