Nem az EU legnagyobb barna medvéjét lőtte ki Székelyföldön, állítja a liechtensteini herceg

2021. május 10. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Arthurt, az Európai Unióban élő legnagyobb barna medvét lőtte ki egy márciusi vadászaton Székelyföldön, mondta az Ausztriában élő Josef-Emanuel, Liechtenstein hercege a Kronen Zeitung osztrák lapnak.

A herceg állítja, helyi vadászok kíséretében lőtt ki egy problémás medvét a székelyföldi Ozsdola közelében lévő védett területtől 250 méterre, erre engedélyt is kapott, és mindezt fotókkal is igazolni tudja.

Az Agent Green környezetvédelmi szervezet szerdai közleményében írta azt, hogy a Botos vadásztársaság egy, az ozsdolai gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kért engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól. A megkapott engedéllyel azonban nem a problémás egyedet lőtte ki, hanem a romániai erdőkben látott legnagyobb hím medvét. Azt is írták, az Arthur néven emlegetett 17 éves kapitális hímet az Ausztriában élő Josef-Emanuel, Liechtenstein hercege lőhette le, aki 7000 eurót fizetett a vadászatért, és el is szállította a trófeát.

Az egyesület megkeresésére Ozsdolán több helyi is megerősítette, hogy bocsos anyamedve okozott kárt a gazdaságaikban, ami a márciusi vadászat óta is bejár a faluba. A környezetvédő szervezet bemutatta a kilőtt kapitális hím trófeájának az értékelési papírját is. A március 12-i keltezésű dokumentum szerint a megnyúzott állat bundája 240 centiméter hosszú, és 190 centiméter széles volt, és a maximális 600 pontból 593-at kapott. Octavian Berceanu, a romániai környezetvédelmi őrség vezetője azt mondta, hogy a hozzáértők nem téveszthetnek össze egy bocsos anyamedvét egy alfahímmel. Azt megerősítette, hogy orvvadászat gyanúja merült fel, ezért vizsgálatot folytatnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!