Az EU legnagyobb barna medvéjét lőhették ki egy székelyföldi illegális trófeavadászaton

2021. május 5. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban élő legnagyobb barna medvét lőhették ki a székelyföldi Ozsdola közelében lévő védett területen márciusban egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton. Ezt állítja legalábbis az MTI szerint az Agent Green környezetvédelmi szervezet szerdai közleménye.

A környezetvédők szerint a Botos vadásztársaság egy, az ozsdolai gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kért engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól. A megkapott engedéllyel azonban nem a problémás egyedet lőtte ki, hanem a romániai erdőkben látott legnagyobb hím medvét.

Az Arthur néven emlegetett 17 éves kapitális hímet az Ausztriában élő Josef-Emanuel, Liechtenstein hercege lőhette le, aki 7000 eurót fizetett a vadászatért, és el is szállította a trófeát.

Az egyesület megkeresésére Ozsdolán több helyi is megerősítette, hogy bocsos anyamedve okozott kárt a gazdaságaikban, mely a márciusi vadászat óta is bejár a faluba. A környezetvédő szervezet bemutatta a kilőtt kapitális hím trófeájának az értékelési papírját is. A március 12-i keltezésű dokumentum szerint a megnyúzott állat bundája 240 centiméter hosszú, és 190 centiméter széles volt, és a maximális 600 pontból 593-at kapott.

Octavian Berceanu, a romániai környezetvédelmi őrség vezetője egyelőre azt erősítette meg, hogy orvvadászat gyanúja merül fel, ezért az üggyel kapcsolatban vizsgálatot folytatnak.

Berceanu arról is beszélt a Digi24 hírtelevízióban, hogy a hozzáértők nem téveszthetnek össze egy bocsos anyamedvét egy alfahímmel. Megszólalt ugyanebben a riportban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, ő azt mondta:

az ozsdolai vadásztársaság három problémás medve kilövésére kért jóváhagyást, a tárca egy medve kilövését engedélyezte. Emellett a miniszter az ügy alapos kivizsgálását kérte.

A romániai Agent Green környezetvédő és az ausztriai VGT állatvédő egyesület közös közleményben ítélte el a trófeavadászatot. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a barnamedve az EU-ban szigorúan védett állatfaj, amelyet csak kivételes esetekben szabad lelőni, amikor a problémás egyedek áthelyezési kísérletei kudarcot vallottak. Ráadásul az Európai Bizottság pénzkeretet különített el a tagállamok számára, amelyből kártalanítják a medvék által megkárosított gazdákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!