Kövér: Ki kell mutatni, hogy érdeklődünk a másik véleménye iránt

2021. május 10. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A digitalizáció és a mögötte meghúzódó magánhatalmak illegitim befolyásának növekedése az Európai Unió (EU) polgárainak méltóságát és személyes jogait is fenyegető kihívás, ami közös ügy a baloldal és a jobboldal számára – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn a EU Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján az MTI beszámolója szerint.

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb szintű fórumának idei, éves tanácskozásán a tagállami törvényhozó szervek vezetői és meghívott szakértők arról cseréltek eszmét, hogy milyen lehetőségekkel és veszélyekkel jár a digitalizáció révén változó nyilvánosság a képviseleti demokrácia számára.

Kövér László kiemelte, hogy egyetért azon parlamenti elnök kollégáival, akik aggódnak a „politika polarizációja” miatt. Mint mondta, a megosztottság oka, hogy „elveszítettük az egymásba vetett bizalmat”. Hozzátette, hogy nem szabad még inkább aláásni a bizalmat, és

„ki kell mutatni, hogy érdeklődünk a másik véleménye iránt”.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: el kell dönteni, hogy elfogadható vagy elutasítandó az „online szférában” megmutatkozó, demokratikus legitimációval nem rendelkező cenzúra és a „fake news” – álhírek – általi manipuláció.

De hozzátette a biztonság kedvéért, hogy „a demokrácia és az online szféra fenyegetései miatt aggódó európai baloldal” azt a régi „bolsevik” elvet vallja, hogy „a demokrácia ellenségeit nem illeti meg a demokrácia”, és éppen „ők szeretnék meghatározni, hogy ki a demokrácia ellensége”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!