Ismét nyílt levélben kérik Macront, hogy lépjen fel az iszlamizmus ellen

2021. május 10. – 17:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugalmazott francia tábornok néhány héttel korábbi írása után a Valeurs Actuelles című francia ultrakonzervatív hetilap újabb felhívást tett közzé, amelyben ezúttal állítólag aktív katonák emelnek szót a haza „túléléséért” – írta meg az MTI és a Le Monde.

A felhívás ismételten Emmanuel Macron elnökhöz, a miniszterekhez, a képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg. A levelet névtelenül megfogalmazó, magukra katonaként hivatkozók szerint

a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.

A szerzők magukat „olyan aktív katonának” nevezik, akik „szeretik a hazájukat”, és akik harcoltak Afganisztánban, Mailban és a Közép-afrikai Köztársaságban. „Ez az egyetlen dicsőségünk. És ha a szabályzatnak megfelelően nem is fejezhetjük ki a véleményünket nyilvánosan, ugyanannyira lehetetlen számunkra hallgatni. (…) Vannak, akik ott is hagyták a bajtársaikat. A bőrüket adták az iszlamizmus elpusztításáért, amellyel közben kompromisszumokat kötnek a hazánkban” – fogalmaztak az aláírók.

Gérald Darmanin belügyminiszter hétfőn egy televíziós interjúban „durva manipulációnak” és „névtelen emberek gyávaságának” nevezte az újabb írást. Bírálta a nyílt levelet Bruno Le Maire gazdasági miniszter és Francois Hollande, volt szocialista államfő is.

A Valeurs Actuelles állítása szerint a felhívást 2000 katona írta alá, névtelenül. A bárki számára nyílt, vasárnap este közzétett petíciót pedig hétfő délutánig csaknem 160 ezren írták alá.

A nyugalmazott tisztek is mozgolódtak

A Valeurs Actuelles először április 21-én közölt mintegy húsz nyugalmazott tábornok, valamint száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívást, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték.

Franciaországban a hadsereg hagyományosan távol tartja magát a politikai vitáktól. A köztisztviselőkre vonatkozik a „visszafogottság kötelezettsége”, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent. Az aláírók jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megmérették már magukat helyhatósági választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés színeiben. Ezt tekintve nem meglepő, hogy jelezték: „készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, „az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

A szöveg heves közéleti vitát váltott ki, egyes politikusok elsősorban azt vélelmezték, hogy a katonák lázadásra szólítanak fel, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés üdvözölte a tábornokok helyzetértékelését. Jean Castex kormányfő akkor azt hangoztatta, hogy a kezdeményezés „ellentétes minden köztársasági elvünkkel”.

A nyílt levél megjelenése után a vezérkari főnök François Lecointre közölte, hogy a levél aláírói hadbíróság elé kerülnek és az aktívakat azonnal nyugdíjazhatják is. A védelmi minisztérium szóvivője pedig arról beszélt, hogy az aláírók megszegték a katonai törvényt azzal, hogy fegyveres ellenállásra szólítottak fel a kormány ellenében.

Egy pénteken megjelent felmérés szerint a franciák többsége egyetért a tábornokok véleményével, és 49 százalékuk támogatná a hadsereg beavatkozását a „rend helyreállítása érdekében” egy polgárháborús helyzet esetén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!