Orosz hadihajók zavartak meg egy ukrán-amerikai tengeri gyakorlatot Odesszánál

2021. május 9. – 13:21

frissítve

Orosz hadihajók zavartak meg egy ukrán-amerikai tengeri gyakorlatot Odesszánál
A háttérben az ukrán-amerikai gyakorlatot megzavaró orosz hajó – Fotó: Facebook / ukrán határőrszolgálat

Másolás

Vágólapra másolva

Két orosz hadihajó veszélyes manőverek végrehajtásával szándékosan akadályozta egy ukrán és egy amerikai őrhajó gyakorlatozását Odessza partjai közelében – jelentette vasárnap az Ukrajinszka Pravda az ukrán határőrszolgálat közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint még szombaton történt az eset, amiben az ukrán parti őrség Hrihorij Kuropjatnikov nevű zászlóshajója találkozott az amerikai parti őrség Hamilton nevű hajójával – illetve két, hívatlan orosz vendéggel.

Az Odessza partjaitól mintegy 100 tengeri mérföldre végzett gyakorlat alatt az ukrán és az amerikai hajó nemzetközi taktikai csapatok tevékenységének összehangolását gyakorolta a tengeri áthaladás alatt. A gyakorlatot a közelben tartózkodó orosz hajók figyelemmel követték. Az orosz fél „fiktív koordinátákkal” próbált lezárt területeket kijelölni a gyakorlatozás helyszínén, közben hajóik veszélyes manővereket hajtottak végre, szándékosan szűkítve a manőverzónát az ukrán és az amerikai hajó számára. Eközben nem válaszoltak a nemzetközi biztonsági csatornákon keresztül.

Az ukrán határőrség rögzítette és dokumentálta az incidenst, amelyet a nemzetközi normák durva megsértésének minősített.

A közlemény szerint vasárnap az ukrán és az amerikai hajó továbbra is a tengeren tartózkodott ás folytatta a gyakorlatozást. A Hamilton várhatóan hétfőn köt ki Odesszában. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!