Százezres tömeg tüntetett Franciaországban a klímavédelem alkotmányba foglalásáért

2021. május 9. – 22:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer tüntető vonult Párizs és más francia városok utcáira vasárnap, hogy ambiciózusabb és határozottabb intézkedéseket követeljen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – írja az AP hírügynökség. Az MTI beszámolója szerint a 163 felvonuláson mintegy 115 ezren vettek részt, közülük 56 ezren Párizsban, ami valamivel több, mint az előző, március végi klímatüntetésen.

Az országos tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a parlament alsóháza a héten elfogadta az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezését célzó klímatörvényt, ám a környezetvédő aktivisták szerint a törvény nem elég szigorú, és nem eredményez elég gyors változásokat.

„Jelen formájában a törvényjavaslat egy kudarc” – jelentette ki az „Együtt az éghajlatért” (Ensemble pour le climat) nevű, klímavédelmi aktivistákból álló csoport. A francia Greenpeace szerint a kormány nem hajlandó igazi lépéseket tenni a klímaváltozás ellen. Az aktivisták azzal vádolják Emmanuel Macron elnököt, hogy „meggyengítette” azt az intézkedéscsomagot, amelyen 150 civil hónapokig dolgozott.

Az egyik párizsi tüntető, a 32 éves Victor Duong azt mondta, hogy konkrétabb politikai intézkedéseket szeretnének látni, valamint azt, hogy az országok elköteleződnek a szén-dioxidot kibocsátás csökkentése mellett. A szenátusban megvitatott törvényjavaslat, többek közt tartalmazza a két és fél óránál rövidebb belföldi repülőjáratok betiltását, valamint a nagy energiafogyasztású épületek felújításának támogatását és ösztönzi a környezetbarátabb autók vásárlását is.

Klímavédelmi tüntetés 2021. május 9-én, Nantes-ban – Fotó: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP
Klímavédelmi tüntetés 2021. május 9-én, Nantes-ban – Fotó: Sebastien SALOM-GOMIS / AFP

Eközben a Journal du Dimanche című francia lap arról számolt be vasárnap, hogy nem kerülhet sor a Macron által megígért népszavazásra, amelynek célja a környezetvédelem szükségességének beemelése lenne a francia alkotmányba.

Az alkotmány megváltoztatásához a parlament két házának is előzetesen jóvá kell hagynia a módosítás szövegét, majd az államfő dönthet arról, hogy népszavazásra vagy pedig parlamenti szavazásra bocsájtja az alkotmánymódosítás kérdését. Ez utóbbi esetben a módosítás elfogadásához a képviselők és a szenátorok együttes ülésén háromötödös többségre van szükség – írja az MTI.

Az alkotmánymódosítás szövegét Emmanuel Macron kezdeményezésére márciusban a nemzetgyűlés, ahol Macron pártja abszolút többséggel rendelkezik, jóváhagyta. A törvénytervezet szerint az alkotmány első cikkelye kimondja, hogy Franciaország „szavatolja a környezeti értékek és a biológiai diverzitás megőrzését, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelmet”. A jobboldali ellenzéki többségű szenátus azonban a „szavatolja” kifejezést arra hivatkozva kivenné a hétfőn esedékes szavazásán a szövegből, hogy az elsőbbséget adna a környezetvédelemnek más alkotmányos elvekhez képest.

A felsőház ódzkodása miatt lapértesülések szerint Emmanuel Macron már lemondott arról, hogy referendumot írjon ki az alkotmánymódosításról. Jóllehet az elnöki hivatal vasárnap jelezte, hogy az államfő folytatja a csatát ennek érdekében, a vasárnapi tüntetést meghirdető szakszervezetek, baloldali pártok és környezetvédők szerint a végrehajtó hatalom újabb bizonyítékát adta annak, hogy meghátrál a klímavédelemben. A tüntetők szerint a nemzetgyűlésben kedden első olvasatban elfogadott klímatörvény is arra utal, hogy a kormány nem eléggé határozott a környezetvédelem terén.

„Azt tudom garantálni, hogy nem mondunk le (az alkotmánymódosításról). A szövegnek végig kell mennie a parlamenti úton, mert csak úgy lehetséges népszavazásra bocsátani, ha a szenátorok és a képviselők megállapodnak benne” – mondta vasárnap Emmanuel Macron Strasbourgban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!