Kétségek merültek fel a csütörtöki riói rendőri akcióval kapcsolatban

2021. május 7. – 13:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint arról mi is beszámoltunk, az elmúlt évek legvéresebb rendőrségi akcióját hajtották végre csütörtökön Rio de Janeiróban. A tűzharcban huszonöten meghaltak, egy rendőr is életét vesztette. Péntekre azonban kétségek merültek fel az akcióval kapcsolatban, írja az MTI.

A hatóságok azt állítják, hogy az akcióban sikeresen leszámoltak két tucat bűnözővel, miközben a lakosok és aktivisták emberi jogi visszaélésekről számoltak be, az ENSZ emberi jogi hivatala pedig független kivizsgálást követel.

A razziát a város Jacarezinho nevű negyedének egyik favellájában tartották, miután a rendőrség bejelentést kapott arról, hogy drogkereskedők gyerekeket toboroznak a bandájukba. A csütörtöki razzia 2016 óta a legtöbb halálos áldozatot követelő rendőrségi akció volt Rióban. Egy metrószerelvényt is lövések értek, a betört ablakok két utast megsebesítettek.

Ignacio Cano, a Riói Állami Egyetem szociológiaprofesszora nevetségesnek tartja a rendőrség hivatalos indoklását. „Mindenki tudja, hogy kiskorúak dolgoznak ezeknek a bandáknak. Azt állítani, hogy azért indítanak nagyszabású razziát, mert felfedezték, hogy a drogkereskedők gyerekeket toboroznak, egy vicc” – mondta az O Dia újságnak.

Fegyveres rendőrök razziáznak Rio de Janeiró Jacarezinho negyedében 2021. május 6-án – Ricardo Moraes / Reuters
Fegyveres rendőrök razziáznak Rio de Janeiró Jacarezinho negyedében 2021. május 6-án – Ricardo Moraes / Reuters

A csütörtöki akció Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője szerint az „aránytalan és szükségtelen rendőri erő alkalmazásának” iskolapéldája. „Felszólítjuk az ügyészséget, hogy folytasson a nemzetközi normák szerinti független és alapos vizsgálatot” – mondta Colville Genfben egy ENSZ-tájékoztatón hozzátéve, hogy a rendőrség nem tett lépéseket a helyszíni bizonyítékok megőrzéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!