Huszonöten meghaltak egy riói rendőrségi razziában

2021. május 6. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legvéresebb rendőrségi akcióját tartották csütörtökön Rio de Janeiróban, a tűzharcban huszonöten meghaltak, az áldozatok közt egy rendőr is van – írja a BBC.

A razziát a város Jacarezinho nevű negyedének egyik favellájában tartották, miután a rendőrség bejelentést kapott arról, hogy drogkereskedők gyerekeket toboroznak a bandájukba. A riói rendőrség megerősítette, hogy három rendőrt is meglőttek, Andre Leonardo de Mello Frias belehalt a sérüléseibe. Ronaldo Oliveira rendőrfőnök a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a csütörtöki razzia 2016 óta a legtöbb halálos áldozatot követelő rendőrségi akció volt Rióban. Egy metrószerelvényt is lövések értek, a betört ablakok két utast megsebesítettek.

A rajtaütés célpontja egy kábítószer-kereskedelemmel, lopásokkal, gyilkosságokkal és emberrablásokkal foglalkozó bűnbanda volt. A televíziós felvételeken látszott, ahogy a banda tagjai a háztetőkön keresztül próbáltak elmenekülni, amikor a rendőrség behatolt a favellába.

Rendőrségi akció Rio de Janeiróban 2021. május 6-án – Fotó: Mauro PIMENTEL / AFP
Rendőrségi akció Rio de Janeiróban 2021. május 6-án – Fotó: Mauro PIMENTEL / AFP

Ignacio Cano, a Riói Állami Egyetem szociológiaprofesszora nevetségesnek tartja a rendőrség hivatalos indoklását. „Mindenki tudja, hogy kiskorúak dolgoznak ezeknek a bandáknak. Azt állítani, hogy azért indítanak nagyszabású razziát, mert felfedezték, hogy a drogkereskedők gyerekeket toboroznak, egy vicc” – mondta az O Dia újságnak.

Rio de Janeiro Brazília egyik legerőszakosabb városa, ahol a bűnbandák teljes városnegyedeket tartanak az ellenőrzésük alatt. A brazil nagyvárosok közül Rio de Janeiróban a legmagasabb a nyomornegyedekben élők aránya. A város lakosságának 22 százaléka, mintegy 1,3 millióan laknak a favellákban.

A brazil biztonsági erőket gyakran éri az a vád, hogy a bűnüldözés során túlzott erőszakot alkalmaznak a civil lakossággal szemben. Egy tavaly júniusi bírósági döntés korlátozta a rendőrség fellépését Rio szegénynegyedeiben a járvány ideje alatt, csak nagyon indokolt esetben engedélyezték azt.

Azóta csökkent is a lövöldözések és halálos áldozatok száma, csak az első hónapban 70 százalékkal csökkent a halálos áldozatok száma a 2007 óta mért átlaghoz képest. A vagyon elleni bűncselekmények 40 százalékkal, az emberölések pedig 48 százalékkal csökkentek a járvány ideje alatt. Társadalomkutatók szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a rendőrségi rajtaütések nem a legjobb módszerek a bűnözés elleni küzdelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!