Fizetős lesz a velencei Szent Márk-székesegyház

2021. május 07. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára, hogy ily módon a látogatók is hozzájáruljanak a bazilika megmentéséhez az árvizektől – jelentette be pénteken Francesco Moraglia velencei pátriárka, írta az MTI.

Vallásgyakorlás céljára továbbra is ingyenesen felkereshető marad a bazilika, amelyek kezdetei a 9. századra nyúlnak vissza, bár a mai képére 1063-tól formálták évszázadokon át.

A látogatói belépődíjat ugyanakkor immár a helyi lakosoknak is meg kell fizetniük a látogatás előjegyzésekor – közölte az egyházi vezető.

A velencei székesegyházba eddig ingyen lehetett belépni, csak egyes részei voltak fizetősek, így a székesegyház múzeuma, kincstára és a Pala d'Oro (Aranytábla), a főoltár hátoldalán látható ikonosztáz, a középkori ötvösművészet egyik leghíresebb alkotása.

A helyi lakosok eddig ingyen csodálhatták meg a bazilika belsejét, csak akkor kellett 2 eurót fizetniük, ha soron kívül akarták látni az aranyozott ikonosztázt, amelynek megtekintése 7 euróba kerül a turistáknak.

A székesegyházban súlyos anyagi károkat okozott egy 2019 novemberi nagy árvíz, tavaly a pandémia miatt esett el egyik fő bevételi forrásától, a turizmustól. A helyreállításhoz és a templom működtetéséhez elengedhetetlen, hogy belépődíjat szedjenek – mondta a pátriárka.

A koronavírus előtt évi 12 millió turistát fogadó Velence már a városba való belépést fizetőssé tételét is tervezte, amikor beütött a koronavírus világjárvány. A tavaly nyárra tervezett 8-9 eurós belépő bevezetése így akkor elmaradt, mostanra azonban ismét aktuálissá vált. Azokkal szemben vetik ki a belépődíjat, akiknek nincsen szállodafoglalásuk a tengerre épült városban.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!