Elítélték az Úr Ellenállási Hadseregének alvezérét

2021. május 6. – 19:53

Elítélték az Úr Ellenállási Hadseregének alvezérét
Dominic Ongwen a bíróság előtt Fotó: Michael Kooren / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön emberiesség elleni bűntettek és háborús bűncselekmények miatt 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

A 2006 óta nemzetközi körözés alatt álló Joseph Kony ugandai szektavezér/médium/hadúr vezette milícia egyik parancsnokát a büntetőbíróság februárban az ellene felhozott hetven vádpontból – egyéb bizonyítékok mellett több, mint 4000 tanúvallomás alapján – hatvanegyben bűnösnek találta. Ongwen bűnlajstromán egyebek mellett gyilkosság, fosztogatás és nemi erőszak is szerepel.

A 45 éves férfire előzetes számítások alapján életfogytiglani börtönbüntetés várt volna, azonban a testület szerint enyhítő körülménynek számított az, hogy Ongwent gyermekkorában iskolába menet elrabolta és erőszakkal besorozta a LRA, melynek harcosai szüleivel is végeztek. Ongwen az első a becslések szerint 60 ezernyi egykori ugandai gyerekkatonából, akit nemzetközi bíróság ítélt el, az enyhítés ellenére az elítélt ügyvédei fellebbezést akarnak benyújtani az ítélet ellen.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át félelemben tartotta az LRA, amelynek tagjai – Ongwen vezetésével – több tízezer gyereket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és – gyakran megcsonkítva – szexuális rabszolgaként használtak. A mozgalmat a Biblia parancsainak betartatójaként megszervező és irányító, legalább 100 ezer ember haláláért felelős Joseph Kony ellen is vádat emelt a hágai bíróság, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni, és miután egykor 3000 fős milíciája 2017-re alig száz főre olvadt, Uganda és az ugandai hadsereget támogató amerikai különleges erők is beszüntették az évek óta tartó hajtóvadászatot.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!