Korábban is problémás volt a mexikóvárosi 12-es vonal, amelyen huszonöten meghaltak hétfőn este

2021. május 05. – 10:44

frissítve

Korábban is problémás volt a mexikóvárosi 12-es vonal, amelyen huszonöten meghaltak hétfőn este
Drónfelvételen a tragédia helyszíne – Fotó: Reuters/Carlos Jasso

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói fővárosban megkezdődött az előző napi baleset felelőseinek felkutatása, amelyben a legfrissebb adatok szerint huszonöt ember meghalt és nyolcvanan megsérültek, írja az MTI.

2012 októberében, a metróvonal felavatásakor, a város polgármestere Marcelo Ebrard, a jelenlegi külügyminiszter és potenciális elnökjelölt volt. Így ő lehet a vizsgálat célpontja.

„Ide kellene jönnie, hogy megnézze, mit hagyott ránk. Ő a felelős”

– kiabálta egy szemtanú a baleset helyszínén.

Ebrard, a 2024-es elnökválasztás lehetséges jelöltje „mindenki számára szomorú napról” beszélt. Mint mondta, a hatóságok rendelkezésére áll az ügyben.

A kormány kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A nyomozást a szövetségi és a mexikóvárosi ügyészség végzi, de munkájukat független nemzetközi szakértők is támogatják majd.

A főváros déli részén átvezető, 25 kilométeres vonal építése idején is voltak már viták, és a működése sem volt tökéletes. A 12-es vonal egyike a mexikói metró két olyan vonalának, amelyen a szerelvények nem gumiabroncsos kerekeken, hanem hagyományos vasúti acélkerekeken haladnak.

Az üzemeltetés kezdete óta a sínek és a szerelvények kerekeinek kopását észlelték, ami 2014 márciusában arra kényszerítette az akkori polgármestert, hogy tizenkét állomáson felfüggessze a szerelvények közlekedését. Egy tanulmányban akkor megállapították, hogy problémák vannak a vágányok tervezésével, üzemeltetésével és karbantartásával.

Claudia Sheinbaum polgármester elmondta, hogy a különböző vonalakon naponta végeznek karbantartási munkálatokat.

A baleset helyi idő szerint hétfőn 22 óra körül történt Olivos állomás közelében, ahol a 12 méter magas metrófelüljáró összeomlott. A biztonsági kamerák rögzítették, ahogy a hatalmas építmény hirtelen lezuhant. A környékbeliek egyből a túlélők segítségére siettek, majd tűzoltók és mentőalakulatok érkeztek a helyszínre.

A területet a hatóságok lezárták. Darukkal emelték fel a beton- és fémelemeket, hogy kiszabadítsák az esetleges túlélőket.

Az év eleje óta ez már a második metróbaleset. Januárban tűzvész rongálta meg a hálózat vezérlőberendezéseit, egy ember meghalt, 29 pedig megsérült.

A mexikóvárosi metrónak 200 kilométer hosszú hálózata van, tizenkét vonallal és 195 állomással. Vonalain naponta körülbelül 4,5 millió utas közlekedik.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.